KNAW: Nederland blijft ook in 2018 populair onder wetenschappers

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap (KNAW) geeft aan dat Nederland nog steeds populair is onder wetenschappers. Berichten over een vertrek van Nederlandse talentvolle wetenschappers zouden volgens het KNAW genuanceerd moeten worden. Er zou volgens de adviescommissie van het KNAW wel meer door Nederland moeten worden gedaan om in de toekomst te voorkomen dat toptalent onder Nederlandse wetenschappers vertrekt voor een baan in het buitenland.

De aantrekkelijkheid van Nederland als onderzoeksland
Tijdens een onderzoek heeft de KNAW gemonitord hoe de internationalisering van de academische wetenschap in Nederland zich heeft ontwikkeld in het afgelopen decennium. Tijdens het onderzoek werden ook 39 onderzoekers uit het binnenland en buitenland geïnterviewd en werd er een bijeenkomst georganiseerd voor bestuursleden van wetenschappelijke instituten. Vervolgens werden de resultaten van het onderzoek vergeleken met resultaten van vergelijkbare onderzoeken uit China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Dat zorgde er voor dat het beeld dat er veel wetenschappers zouden vertrekken uit Nederland niet helemaal juist is. Deze conclusie werd genoemd in het rapport: De aantrekkelijkheid van Nederland als onderzoeksland. Er zouden weliswaar topwetenschappers uit Nederland vertrekken maar daarentegen komen er ook veel internationale wetenschappers naar Nederland toe. Verder zouden ook Nederlandse wetenschappers die in het buitenland hebben gewerkt naar verloop van tijd weer terugkeren.

Naar welke landen gaan Nederlandse wetenschappers?
Nederlandse wetenschappers zouden volgens het KNAW vooral vertrekken naar de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Verder komen er juist veel wetenschappers uit Duitsland en Italië om zich in Nederland te vestigen. In totaal zou ongeveer dertig procent van het wetenschappelijk personeel in Nederland van buitenlandse afkomst zijn aldus de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap.

Volgens de KNAW zou Nederland het internationaal vooral goed doen op het gebied van de kwaliteit van onderzoek. Ook de wetenschappelijke infrastructuur zou goed zijn. Verder is de balans in Nederland tussen werk en privé goed geregeld. Ook het onderwijs voor kinderen van internationale wetenschappers die zich hier vestigen is goed op orde. Dat maakt Nederland internationaal behoorlijk populair onder wetenschappers.