KLM en TU-Delf ontwikkelen duurzaam passagiersvliegtuig in 2019

De luchtvaartmaatschappij KLM en de Technische Universiteit Delft zijn een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van een nieuw en zuinig vliegtuig. De naam van het vliegtuig is de Flying-V en is afgeleid van de vorm van het vliegtuig. De Flying-V heeft namelijk een V-vorm waarbij de cockpit van de piloten in feite de punt van de V is. Vanaf deze punt loopt het vliegtuig uit in twee uiteinden waardoor de vorm van een deltavlieger duidelijk herkenbaar is. In deze twee delen die vanaf de cockpit uiteenlopen zijn de stoelen voor de passagiers geplaatst. In totaal kan de Flying-V net zoveel passagiers vervoeren als de Airbus A350. In feite passen er 314 passagiers in de Flying-V dat is iets meer dan de Airbus A350. Een ander voordeel van de Flying-V is dat dit toestel 20 procent minder brandstof verbruikt als de eerder genoemde Airbus A350.

Het bericht over de ontwikkeling van de Flying-V werd bekend gemaakt door KLM-directeur Pieter Elbers en professor Henri Werij van de TU Delft. Er werd echter niet bekend gemaakt hoeveel geld KLM gaat investeren in de ontwikkeling van dit duurzame vliegtuig. De TU Delft heeft op haar website aangegeven hoe het vliegtuigontwerp er precies uit ziet. Volgens de Technische Universiteit zijn de passagierscabines, het vrachtdek en de brandstoftank geïntegreerd in de vleugels van het vliegtuig. Door deze vormgeving is er minder weerstand in de lucht. De betere aerodynamische vorm en een lager gewicht zorgt er voor dat de Flying-V ongeveer 20 procent minder brandstof verbruikt dan de Airbus A350. Het laatstgenoemde type is het meest moderne vliegtuig van 2019.

Het ontwikkelen van de Flying-V is belangrijk voor de verduurzaming van de luchtvaartsector. Er is de afgelopen jaren al vaker gesproken over de verduurzaming van deze energieverslindende branche. Daarom zijn verschillende spelers in de luchtvaartsector tezamen met Technische Universiteiten en startups wereldwijd bezig om effectieve oplossingen te bedenken om minder energie te verbruiken en de energie uit duurzamere energiebronnen te halen.