De kinderopvang wordt voor werknemers in Nederland dit jaar duurder. Dit heeft te maken met het feit dat ze minder terug krijgen voor de kinderopvang van de Nederlandse overheid. Werknemers hebben hierdoor meer uitgaven per maand en moeten hierdoor keuzes maken. Sommige tweeverdieners denken er over na om één van de ouders minder te laten werken of geheel te laten stoppen met werken. Dit moet echter financieel wel haalbaar zijn.
Er zal hierdoor waarschijnlijk een behoorlijke terugloop zijn aan plaatsingen van kinderen in de kinderopvang. Hierdoor zal ook de sector kinderopvang te maken krijgen met de gevolgen van de economische crisis. De hogere kosten voor de kinderopvang hebben door deze ontwikkelingen een dubbel nadelig effect op de arbeidsmarkt. Er stoppen meer mensen met werken waardoor minder belastinggeld binnen komt. Daarnaast krijgt de kinderopvang te maken met een terugloop waardoor ze moeten bezuinigen of zelfs mensen moet ontslaan.
Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over een nieuwe cao voor de kinderopvang. Het laatste bericht hierover is dat ze vooralsnog zijn vastgelopen. De bonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak melden dit dinsdag 1 februari 2012. De vakbonden hebben voor 2012 een looneis van 2 procent. De werkgevers stellen een loonsverhoging voor van 1,1 procent voor de kinderopvang. Ook willen de werkgevers de ziektekostenvergoeding laten vervallen. De onderhandelaar bij CNV Publieke Zaak, Lizelotte Smits, geeft aan: “Wij zien met grote zorg de ontwikkeling van de kortetermijnvisie bij werkgevers”.
Wanneer de overheid in Nederland meer mensen aan het werk wil hebben is het natuurlijk niet verstandig om de sector kinderopvang te laten inkrimpen. Investeringen zouden veel meer op zijn plaats zijn.