Kinderopvang 2012 en tweeverdieners

Werkende ouders met kinderen krijgen het in 2012 zwaarder dan in 2011. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ze meer moeten betalen voor hun kinderen wanneer deze naar de opvang gaan. De stijging van de kosten voor de kinderopvang is voor veel gezinnen met tweeverdieners erg moeilijk op te lossen. Veel huishoudens zijn van twee inkomstenbronnen afhankelijk om hun hypotheek en andere woonlasten te kunnen betalen. Het is daardoor geen optie om 1 ouder thuis te laten om op de kinderen te passen.

Alternatieven voor kinderopvang
Verder zorgt deze situatie er voor dat starters op de woningmarkt misschien toch wat langer gaan nadenken over de aanschaf van een woning. Misschien is het wel verstandiger om te gaan huren zodat 1 van de 2 ouders op de kinderen kan passen en de andere volledig gaat werken. Er zijn helaas ook al berichten dat de huur dit jaar ook omhoog gaat. Tja, dan sta je met de rug tegen de muur wanneer je kinderen hebt of wilt. Een laatste oplossing zou nog kunnen zijn dat je terugvalt op je familie. De meeste ouders willen niet afhankelijk zijn van hun familie. Daarnaast moeten ‘opa’ en ‘oma’ ook maar zin en tijd hebben om op te passen. De strengere regels voor het oppassen op iemand anders zijn of haar kinderen zorgen ook nog voor de nodige drempels.

Kinderen en de economie
Kinderen zijn overigens erg belangrijk voor de economie. De huidige vergrijzing moet worden opgevangen. Ouders zouden daarom moeten worden gestimuleerd om kinderen te hebben. Daarnaast zorgen de toekomstige werknemers natuurlijk voor een jarenlange inkomstenbron voor de belastingdienst.

De FNV doet onderzoek
De FNV heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de stijgende kosten voor de kinderopvang bij ouders. Vier op de tien overwogen toen om minder te gaan werken. In totaal zou ongeveer 15 procent er over nadenken om te stoppen met werken. In navolg op dit eerdere onderzoek wil de FNV een nieuwe peiling houden over wat de gezinnen nu daadwerkelijk hebben gedaan.