Kernreactor Doel tot donderdagnacht 12 januari 2017 buiten werking

De Belgische kernreactors zijn de afgelopen maanden meerdere malen in het nieuws geweest. Verschillende landen waaronder Nederland en Duitsland maken zich zorgen over de verouderde installatie van deze kernreactors. Hierdoor ontstaan storingen en andere complicaties. Op dinsdag 10 januari 2017 ontstond opnieuw een storing. Deze vond plaats in de Belgische kernreactor Doel 4.

Door de storing werd Doel4 automatisch werd stilgelegd. Een woordvoerder van het bedrijf Engie Electrabel heeft het bericht bekend gemaakt op woensdag 11 januari 2017. Daarbij werd aangegeven dat de kernreactor naar verwachting nog tot donderdagnacht buiten werking zal blijven. Eerder had men aangegeven dat de centrale nabij Antwerpen woensdag 11 januari 2017 weer zou worden opgestart.

De oorzaak van de storing is een onregelmatigheid aldus de woordvoerder. Deze onregelmatigheid is ontstaan in de verbinding tussen de centrale en het hoogspanningsnet. Door de onregelmatigheid is er dinsdagmiddag stoom ontsnapt in de machinezaal. Dit zorgde er voor dat een werknemer van het bedrijf gewond is geraakt. De werknemer kreeg door de stoom eerste- en tweedegraads brandwonden. De situatie van de werknemer is inmiddels onder controle aldus de woordvoerder van het bedrijf.

België heeft zeven kernreactoren. Daarvan zijn vier in Doel geplaatst en drie kerncentrales in het Waalse Tihange. Doordat de kerncentrales verouderd zijn ontstaan er complicaties. Het komt regelmatig voor dat er een kerncentrale stil valt door een onverwacht defect. De omringende landen hebben daardoor regelmatig vragen over de veiligheid van deze kerncentrales.