Kerncentrale Borssele mogelijk ook na 2033 in gebruik

De kerncentrale in Borssele is een begrip in Nederland. Deze kerncentrale is echter vaker een punt van discussie geweest. Veel mensen vinden kernenergie iets engs en zeker iets gevaarlijks. Natuurlijk kleven er gevaren aan het opwekken van kernenergie maar er zijn ook voordelen. Zo is kernenergie nog niet per definitie heel milieuonvriendelijk.

Om die reden wil Zeeland de kerncentrale in Borssele langer openhouden. Op dit moment staat er echter een sluiting gepland in 2033. De bedoeling van Zeeland is echter dat de kerncentrale na deze datum ook wordt door gebruikt. Nederland zou door het gebruiken van de kerncentrale beter aan klimaatdoelstellingen kunnen voldoen. Het bericht werd dinsdag 10 maart 2020 bekend gemaakt in de Regionale Energie Strategie (RES). Dit plan werd vanochtend gepresenteerd. De kerncentrale in Borssele wekt volgens de provincie ongeveer procent van de elektriciteit op die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. Daarbij komt echter geen CO2 vrij in de atmosfeer. Dat maakt de kerncentrale vanuit het CO2 perspectief minder milieubelastend. Toch is het niet duidelijk of de kerncentrale langer open blijft.

Naast het langer openhouden van de kerncentrale wil Zeeland de klimaatdoelstellingen ook gaan halen door huizen beter te isoleren. Verder staat er in het RES dat er meer zonnepanelen op daken geplaatst moeten worden. Ook wil de provincie de capaciteit van het elektriciteitsnet de komende tien jaar meer dan verdubbelden.