Kerk inzetten voor blokverwarming of wijkverwarming?

De TNO doet momenteel onderzoek naar de rol die kerken kunnen spelen in de verwarming van een wijk of buurt. De meeste kerken hebben grote verwarmingsinstallaties maar die worden slechts op een paar dagen gebruikt. Meestal wordt de verwarmingsinstallatie van een kerk op zondag benut maar ligt de verwarmingsinstallatie door de week stil. Door de week zouden de verwarmingssystemen van de kerken mogelijk kunnen worden ingezet voor het verwarmen van woningen in de omgeving van de kerken. Steeds meer kerken houden zich bezig met het onderwerp verduurzaming en staan open voor deze creatieve ideeën om een bijdrage te geven aan energiebesparing.

Groene verwarming
De TNO onderzoekt of kerken daadwerkelijk warmte kunnen leveren aan de buurt. Het is dan de bedoeling dat de grote verwarmingsinstallatie die de meeste kerken hebben wordt vervangen door een duurzame verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat de gasgestookte dikwandige cv-installatie moet worden vervangen door een geothermische installatie of warmtepomp. Door het verduurzamen van de energievoorziening van kerken kan men ook een gedeelte van de wijk ook verduurzamen op verwarmingsgebied. In dat geval wordt de verwarming van de kerk benut als wijkverwarming of blokverwarming als onderdeel van een stadsverwarming. Gerrit Jan Valk van TNO geeft aan dat deze werkwijze de energietransitie versneld en bovendien ook geld bespaard.

GroeneKerkenactie
De plannen zijn er wel maar nu de uitvoering. Verschillende kerken en andere religieuze instellingen zijn al aan het verduurzamen en hebben bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst op hun daken. Het initiatief GroeneKerkenactie heeft er al voor gezorgd dat 200 religieuze instellingen zijn verduurzaamd. Een groot deel van de organisaties die tot deze groep behoren zijn kerken. De 200 religieuze instellingen hebben vanuit de GroeneKerkenactie een groen label ontvangen. Er kunnen in de toekomst nog veel meer duurzaamheidsontwikkelingen plaatsvinden in geloofsgemeenschappen. Verduurzaming heeft voor religieuze instellingen vaak een extra dimensie omdat het goed omgaan met de aarde en de mensheid een belangrijk aspect vormt van het uitdragen van het geloof.