Kans op huizenbubbel neemt toe in vijf Nederlandse steden in 2018

De term huizenbubbel doet denken aan de economische crisis die mede werd veroorzaakt door het ineenstorten van de woningmarkt in Nederland. Dit in elkaar storten van de woningmarkt was het gevolg van woningprijzen die te ver waren opgedreven. Dit werd ook wel een zeepbel genoemd op de woningmarkt oftewel een huizenbubbel. Net als wel vaker gebeurd lijkt ook nu de geschiedenis zich te herhalen. Alleen gebeurt dat nu in vijf grote steden wereldwijd. Ook de Nederlandse stad Amsterdam behoort tot de steden in de top vijf. Daar ontstaat nu namelijk een risico op een huizenbubbel.

Woningprijzen

De woningprijzen zijn in bepaalde steden, waaronder Amsterdam, sterk overgewaardeerd in relatie tot andere economische aspecten zoals de inkomensontwikkeling en de werkgelegenheid. Op donderdag 27 september 2018 werd de jaarlijkse Global Real Estate Index bekend gemaakt. Deze index is van de Zwitserse bank UBS en waarschuwt nu voor een nieuwe huizenbubbel in Amsterdam. Als de huizenprijzen te ver zijn opgedreven en niet meer goed in verhouding staan met andere economische elementen en ontwikkelingen zoals de inflatie dan bestaat er een grote kans op een correctie. Er zijn verschillende steden in de wereld waarin dit risico aanwezig is. Als de zogenaamde huizenbubbel knapt heeft dat meestal een sterk effect op de woningprijs en woningwaarde. Op dit moment zijn de enige steden in de wereld die een groter risico op een huizenbubbel lopen: Hongkong, München, Toronto en Vancouver. Op plaats vijf komt Amsterdam en op plaats zes Londen.

Risico
Het risico van Amsterdam zit in de grote prijsstijging die hier heeft plaatsgevonden. De woningen zijn nauwelijks nog betaalbaar en in verhouding tot andere grote steden ook erg duur. De lonen zijn echter niet zo snel gestegen, ook niet in Amsterdam. Dat zorgt er voor dat op een gegeven moment de vraag naar de dure woningen afneemt. Mensen kunnen het eenvoudigweg niet meer betalen. Als de hypotheekrente in 2019 ook nog om hoog gaat zal het effect zeker gemerkt worden in de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de Nederlandse hoofdstad. Inmiddels blijken de woningprijzen al minder hard te stijgen in Nederland. Ook verschillende banken, waaronder de Rabobank, geven aan dat de groeicijfers voor de woningmarkt iets minder sterk zullen zijn voor het komende jaar.