Kabinet reserveert in 2020 twaalf miljard euro voor garantstelling voor ondernemers die geraakt zijn door coronacrisis

De Nederlandse overheid wil ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis financieel ondersteunen. Ondernemers zijn vaak met elkaar verbonden doormiddel van een keten van afnemers en leveranciers. Dat zorgt er voor dat er veel ondernemers in de problemen kunnen raken als één schakel de facturen niet kan betalen. De overheid wil er voor zorgen dat de leveranciers niet in de problemen raken omdat afnemers hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Daarvoor heeft het kabinet nog eens 12 miljard euro extra opzij gezet. over het algemeen nemen kredietverzekeraars het risico op dit gebied voor hun rekening. Door de coronaproblematiek loopt het risico echter te hoog op. Er dreigt veel wanbetaling plaats te vinden. Veel bedrijven kunnen er volgens de overheid weinig aan doen omdat de coronacrisis voor drastische economische maatregelen heeft gezorgd die ondernemers maar ook klanten raken.

In totaal zullen volgens de overheid ongeveer 75.000 ondernemers genoodzaakt zijn om een aanvraag in te dienen om hun verzekeringslimiet te verlagen of zelfs in te laten trekken door een verzekeraar. De verzekeraars kunnen daardoor ook in de problemen komen. De overheid wil dit voorkomen door deze maatregel.