Jubelton voor aanschaf woning verdwijnt vanaf 2022

Het jaar 2022 is het laatste jaar waarin rijke ouders een jubelton konden schenken aan hun kinderen en kleinkinderen. Dat was natuurlijk een mooie regeling voor rijke ouders. De belastingvrije schenking moest worden besteed aan de aankoop van een woning. In 2022 was de hoogte van belastingvrije schenking nog 106.671 euro. Dit bedrag moest dus worden besteed aan de aankoop van een woning. Er zijn nog extra voorwaarden verbonden geweest aan het verstrekken van de jubelton. Hierbij kun je denken aan de voorwaarde dat de kinderen aan wie de jubelton wordt verstrekt tussen de 18 en 40 jaar moeten zijn.

Overgangsregeling jubelton

In 2023 zal er echter wel sprake zijn van een overgangsregeling waarin een fractie van de jubelton alsnog belastingvrij geschonken kan worden. Het gaat hierbij om een bedrag van 28.947 euro. Dat is natuurlijk bijna een derde van het bedrag dat in 2022 nog geschonken kan worden. De jubelton was eigenlijk niet een hele eerlijke regeling de afgelopen tijd. Alleen de rijkere mensen hadden er voordeel bij en konden de prijzen van woningen nog verder opdrijven. Het is goed mogelijk dat de komende tijd de woningprijzen verder gaan dalen. Een daling op dit gebied is al ingezet en op sommige plaatsen goed merkbaar aan de prijzen waarvoor woningen te koop worden gezet. Als de woningprijzen daadwerkelijk gaan dalen kan dat ook betekenen dat de jubelton net als de woningprijs ook gaat verdampen.

Woningmarktprijzen

De woningprijzen zullen aan afnemen en door het verdwijnen van de jubelton is er ook weer wat minder geld beschikbaar op de woningmarkt. Als je daarbij de verhoging van de hypotheekrente rekent dan is de kans op een krimp in de woningmarktprijzen groot. Steeds meer mensen vonden 2022 niet het ideale jaar om een woning te kopen. Het komende jaar zal niet veel beter worden beoordeeld doormiddel van de huidige ontwikkelingen.