Jeugdwerkloosheid onder 10 procent in januari 2017

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt in Nederland. Dit blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid vacatures die verschijnen op vacaturebanken en jobboards. Deze vacatures geven een duidelijke indruk dat er meer behoefte is aan personeel. De vraag naar personeel neemt toe ten opzichte van de economische crisisperiode. Dat heeft zijn effect in de werkloosheid die aanzienlijk afneemt in Nederland. De jeugdwerkloosheid is zelfs onder de tien procent beland. Dit gebeurde in de maand januari van 2017.

Dat het percentage jeugdwerkloosheid nu onder de tien procent komt is goed nieuws. Het is voor het eerst in tien jaar dat de werkloosheid onder jongeren in Nederland onder de 10 procent komt. In totaal stonden er in januari 480.000 mensen geregistreerd als werkzoekend. In december 2016 was dit aantal nog 482.000. Dat is totaal 5,3 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal WW-uitkeringen lag volgens het UWV op 419.000. Dit aantal ligt iets hoger dan het aantal WW-uitkeringen van december 2016. Volgens het UWV komt het vaak voor dat het aantal WW-uitkeringen in januari stijgt. De stijging in het aantal WW-uitkeringen zit vooral in de bouwsector en de landbouwsector. Deze sectoren zijn in bepaalde mate ook afhankelijk van weersomstandigheden.

Ook uitzendbureaus merken vaan aan het begin van het jaar dat het aantal uitzenduren iets afneemt. Vooral uitzendbureaus die actief zijn in de bouw en techniek merken vaak een kleine daling in het aantal uitzendkrachten dat ze aan het werk hebben. Vaak neemt die dip in februari en maart al weer af omdat er dan weer meer uitzendkrachten worden gevraagd. Dan merken technische uitzendbureaus vaak ook een stijging in het aantal uitzenduren.