Jeugdwerkloosheid gedaald in juni 2017

De jeugdwerkloosheid was in Nederland in de maand juni met 8,9 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit percentage is lager dan de jeugdwerkloosheid die zes jaar geleden werd gemeten, toen kwam het percentage jeugdwerklozen uit op 9,5 procent. De jeugdwerkloosheid is de laatste drie maanden van 2017 harder gedaald ten opzichte van de werkloosheid in oudere leeftijdscategorie√ęn. Daardoor is ook het aantal WW-uitkeringen is sterker gedaald onder jongeren in de leeftijd tot 25 jaar. Voor deze groep daalde het aantal WW-uitkeringen met 5,4 procent. In vergelijking tot bijvoorbeeld 55-plussers is de werkloosheid onder jongeren veel harder gedaald. Bij 55 plussers was de daling slechts 2,7 procent.

Veel werk voor jongeren op arbeidsmarkt
Er blijkt veel werk te zijn voor jongeren op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven in de productie en de techniek merken dat de werkdruk toeneemt en publiceren vacatures. Vaak zijn deze vacatures voor zogenaamde instromers. Deze werknemers stromen in een functie om vervolgens ontwikkelt te worden tot echte vakkrachten. Daarom komen veel jonge werklozen in aanmerking voor een vacature bij een bedrijf of bij een uitzendbureau. Dit heeft invloed op de werkgelegenheid onder deze groep werklozen.

BBL-trajecten
Naast het vinden van een fulltime baan vinden veel jongere werkzoekenden ook werk in combinatie met een opleiding in de vorm van een BBL-traject. Door BBL-trajecten kunnen werknemers zichzelf verder ontwikkelen en een grotere bijdrage leveren aan de doelstellingen van een bedrijf. Naast BBL en fulltime banen zijn er ook veel flexbanen en uitzendbanen voor jongere werkzoekenden. Geen wonder dat er steeds meer jongeren aan het werk geholpen worden in 2017.