Jetpacks in 2016 op de markt voor consumenten

Jetpacks waarmee een ‘piloot’ in een zeer klein straalvliegtuig zich kan verplaatsen is iets dat tot de verbeelding spreekt. In verschillende Jamesbond films en andere films met gadgets kwamen jetpacks regelmatig op het scherm. Voor de gewone consument waren jetpacks onbereikbaar maar daar zal naar verwachting op korte termijn verandering in komen. Vermoedelijk komen de eerste jetpacks in 2016 al op de markt voor de consumenten.

Waar komen jetpacks vandaan?
De Martin Jetpack was een droomproject dat ontwikkeld is door de Nieuw-Zeelander Glenn Martin. Inmiddels is de jetpack een bekend woord in de techniek en zijn de jetpacks enorm doorontwikkeld in de afgelopen vijfendertig jaar. Dit werd bekend gemaakt door Reuters.

Het eerste prototype van een jetpack werd getest in 2011. Hiermee kon iemand een kilometer vliegen en daarna kon geland worden doormiddel van een parachute. Een jetpack heeft een motor met een vermogen van 200 pk. Daarmee kan een ‘piloot’ ongeveer een half uur vliegen. De snelheden die behaald kunnen worden zijn maximaal 74 kilometer per uur. En de maximale hoogte is één kilometer. De lading die een jetpack kan vervoeren tijdens een vlucht is ongeveer 120 kilogram. Verwacht wordt dat een jetpack 150.000 dollar gaat kosten (omgerekend ongeveer 134.000 euro).

Reactie van Technisch Werken
Interessante ontwikkeling, de ontwikkeling van jetpacks. Maar met de ontwikkeling van jetpacks zorgt er ook voor dat er andere dingen in de maatschappij gaan veranderen. Zo moeten er wetten en regels worden geformuleerd voor jetpacks want niet iedereen zit te wachten op verkeersdeelname van jetpacks. Daarom zullen jetpacks vooral door overheden worden gebruikt om bijvoorbeeld mensen te redden in moeilijk begaanbare gebieden. Toch is het een kwestie van tijd dat ook de gewone consument gebruik kan maken van dit bijzondere stukje techniek.