Jeepneys verdwijnen vanaf 2017 uit straatbeeld Filipijnen

Jeepneys zijn wereldberoemd en niet weg te denken uit het Filipijnse straatbeeld. In feite zijn deze kleurrijke en rijk versierde voertuigen grote megajeeps. Deze hebben een luidruchtige motor onder de motorkap en zijn daarnaast ook zeer vervuilend. De Filipijnse overheid vindt vooral de luchtvervuiling van de Jeepneys een probleem. Nu er steeds meer aandacht is voor CO2 uitstoot en luchtkwaliteit past de Jeepney niet meer in het straatbeeld.

Jeepneys
De Jeepney is in feite een oude Jeep die is omgebouwd tot een vervoersmiddel voor zowel mensen als goederen. Jeepneys lijken aan de buitenkant misschien prachtige voertuigen maar ze zijn zeker niet comfortabel. De meeste Jeepneys hebben geen ramen waardoor het voor de inzittenden vaak lawaaiig en gehorig is. Daarnaast komt de hitte van buiten ook naar binnen. Verder hebben Jeepneys geen airco. Een groot voordeel is echter de prijs. Vervoer in een Jeepney kost gemiddeld 0,04 euro per kilometer. Om die reden rijden vooral arme mensen vaak in een Jeepney. De Jeepneys kunnen massa’s mensen opeengepakt vervoeren waardoor de veiligheid van de inzittenden in gevaar komt. Vooral het feit dat er ook op het dak mensen vervoerd worden zorgt voor veiligheidsrisico’s.

Een aantal jeepneys rijden al rond sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen veel afgedankte jeeps achtergelaten in Azië. Ook in de Filipijnen werden deze legerjeeps achtergelaten. Arme creatieve Filipijnen hebben deze voertuigen in gebruik genomen. Om de Jeep niet op een legervoertuig te laten lijken hebben ze de voertuigen omgebouwd tot kleurrijke vervoersmiddelen. Dikwijls zijn er grote letters en figuren op geschilderd. Ook toeters, bellen en vlaggetjes zijn aangebracht waardoor de Jeepney een beetje lijkt op een kermisattractie. Voor de lokale bevolking werd de Jeepney als een soort statussymbool beschouwd. Het is een goedkoop en handig vervoersmiddel dat ook in 2017 nog veel wordt gebruikt maar als het aan de Filipijnse regering ligt gaat dat veranderen.

Jeepney is vervuilend
Jeepneys zijn zeer vervuilend. De oude motoren zorgen voor vervuilende uitlaatgassen. Er komen grote stinkende rookpluimen uit de uitlaat en die vervuilen de atmosfeer en dragen tevens bij aan het broeikaseffect. De Filipijnse regering wil hier iets aan doen. Momenteel rijden er ongeveer 180.000 Jeepneys in het land maar als het aan de regering ligt worden deze tot 2020 vervangen door milieuvriendelijke minibusjes. Deze nieuwe busjes moeten voldoen aan de moderne milieueisen. Dit houdt in dat de busjes elektrisch aangedreven moeten zijn of moeten voldoen aan de Europese emissiestandaard.