Japanse staalproducent Kobe Steel schrapt dividend over 2017 na fraude

Kobe Steel is in 2017 in opspraak gekomen vanwege fraude. Het bedrijf zou gefraudeerd hebben met de uitkomsten van kwaliteitsinspecties van producten. Deze fraude heeft het bedrijf miljoenen gekost. Deze kosten moeten ergens door gedekt worden. Daarom heeft Kobe Steel besloten om geen dividend uit te keren aan aandeelhouders in 2017.

Fraude bij Kobe Steel
Een tijdje geleden maakte Kobe Steel bekend dat het bedrijf gegevens met betrekking tot de stevigheid en levensduur van onder meer staal-, aluminium- en koperproducten had vervalst. Dit zou het bedrijf al meer dan tien jaar hebben gedaan. Momenteel zijn de afnemers van Kobe Steel druk bezig om hun producten te controleren. Als er materialen in hun producten zijn verwerkt van Kobe Steel kan dat gevolgen voor de constructieve stevigheid van het product.

Effect van de fraude
Een aantal klanten van Kobe Steel eisen hun geld terug. Er zijn echter ook klanten die vragen naar vervangende producten of een compensatieregeling. Op dit moment tast Kobe Steel nog in het duister met betrekking tot de hoogte van de totale kosten die voortvloeien uit de fraude die de staalproducent zelf heeft veroorzaakt. Wel is duidelijk dat dit zeker effect zal hebben op het resultaat van het bedrijf. Eerder had Kobe Steel trok haar eerder afgegeven winstverwachting ingetrokken. Die winsterverwachting kwam uit op een winst dit boekjaar van omgerekend 265 miljoen euro. Momenteel is Kobe Steel nog in afwachting van het effect van de afhandeling van de fraude.