Japan bouwt in 2015 sterke en behendige octopusrobot

Wetenschappers in Japan zijn al een tijd bezig met het ontwikkelen van een moderne robot die ingezet kan worden tijdens rampen om werkzaamheden te doen die niet door mensen kunnen worden uitgevoerd. De ramp bij kerncentrale Fukushima maakte duidelijk dat mensen niet alle werkzaamheden kunnen doen tijdens rampen. Daarom ontstond er behoefte aan machines die de mensen kunnen ondersteunen. Kikuchi Corporation ontwikkelde een nieuwe robot die sterk en behendig is. De Waseda University maakte in een persbericht bekend dat de robot is ontwikkelt en benoemde daarbij tevens de technische eigenschappen van de robot.

Technische specificaties en eigenschappen
De Japanse robot heeft vier armen en zes rupsbanden. Door de unieke vormgeving kan de robot over verschillende terreinen worden voortbewogen.  De vier armen van de robot kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Daarnaast zijn de armen van de robot sterk. Per arm kan een gewicht van maximaal 200 kilo worden getild en verplaatst. De robot weegt 70 kilogram en kan daardoor met gemak zijn eigen lichaamsgewicht optillen. Dit is effectief want daardoor kan de robot op zeer ruw terrein zichzelf optillen om op een hoger niveau te komen. Daarnaast kunnen de armen tevens puin wegzetten zodat de weg vrij wordt gemaakt voor de robot. Ook kan de robot worden ingezet om brandjes te blussen en radioactief materiaal te verplaatsen. Verder kan de robot tevens worden uitgerust met een laser die door steen kan snijden. De robot draagt vanwege zijn uitzonderlijke vorm de naam ‘De Octopus’. De robot wordt nu nog door twee mensen bestuurd. Men verwacht dat men de robot zo kan ontwikkelen dat hij op termijn nog maar door één persoon bestuurd hoeft te worden.

Reactie van Technisch Werken
Rampen zorgen er vaak voor dat mensen na gaan denken over het voorkomen van rampen en het beperken van de gevolgen van rampen. Vooral de factor mens is dan van belang. De schade voor mensen moet zo klein mogelijk blijven. Daarom is het goed dat men gaat kijken naar het vervangen van menselijke hulpverleners door machines. Met name in een gebied dat schadelijk is voor het menselijk lichaam, zoals een radioactieve omgeving, is het goed dat mensen worden vervangen voor machines. De ontwikkelingen in Japen zijn daarom zowel goed voor de techniek als de mensheid.