Jaguar Land Rover creëert in 2017 mogelijk 5000 extra arbeidsplaatsen in Engeland

Sinds de bekendmaking van de Brexit is het aan de andere kant van het Kanaal een turbulente situatie geweest. Niet alleen bedrijven maakten een turbulente periode door ook de politiek had en heeft het alles behalve makkelijk. Daarom kijkt men in Groot Brittannië reikhalzend uit naar positief nieuws voor zowel de politiek, arbeidsmarkt en de industrie.

Jaguar Land Rover kwam met positief nieuws. De autobouwer maakt plannen om vijfduizend extra arbeidsplaatsen te creëren. De banen zouden vooral werk opleveren voor ingenieurs en ander technisch personeel. Dit bericht werd bekend gemaakt door de Britse krant The Sunday Telegraph. De plannen zijn momenteel nog geen officieel bericht van Jaguar Land Rover. Naar verwachting van de krant zullen de berichten pas volgende week officieel in de pers worden gebracht. Het blijft momenteel dus nog een gerucht. Een positief gerucht in ieder geval.

Groot Brittannie kan de extra arbeidsplaatsen goed gebruiken. Als de 5000 vacatures daadwerkelijk beschikbaar worden gesteld zou de werkgelegenheid in de automotive-sector in het Verenigd Koninkrijk met 15 procent kunnen stijgen naar 42.000 arbeidsplaatsen. Er is echter een tekort aan hoog opgeleide werknemers in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege het gebrek aan ingenieurs wordt er ook buiten de landsgrenzen naar geschikt personeel voor de technische vacatures gezocht. De extra werkgelegenheid hoeft dus niet automatisch te betekenen daar er ook veel meer Britten aan het werk geholpen worden. Jaguar Land Rover is een belangrijke werkgever en behoort tot de grootste exporterende bedrijven van Groot-Brittannië.

Het bericht dat dit toonaangevende bedrijf in Groot Brittannië wil investeren wordt gezien als een welkome impuls voor de Britse economie. Het vertrek van het land uit de Europese Unie is voor veel bedrijven een reden tot aarzeling om te investeren. Jaguar Land Rover toont aan dat er ook bedrijven zijn die wel het vertrouwen hebben in de Britse economie en de Britse politiek. Vertrouwen is de basis voor een goed draaiende economie. Het gaat overigens goed met de Britse autofabrikant. Het bedrijf verkocht in het afgelopen boekjaar dat eind maart werd afgesloten 604.000 auto’s. Dat is een recordaantal. Vooral in China en de Verenigde Staten stijgt de vraag naar de Britse luxebolides sterk.

Ook de omzet van het bedrijf ging omhoog met bijna een tiende. Daardoor kwam de omzet op omgerekend ruim 28 miljard euro. Een groot deel van de auto’s die Jaguar Land Rover in het buitenland verkoopt, worden nog altijd op Britse bodem gemaakt. Verder voert het bedrijf op het gebied van onderzoek en ontwikkeling oftewel research en development een belangrijk deel van haar werkzaamheden in Groot Brittannië uit. Research & development wordt steeds belangrijker in de autotechniek geen wonder dat het bedrijf wil investeren in ingenieurs.