Jaguar klaagt Chinese automaker aan in 2016

Autoproducenten en auto-ontwerpers zijn vaak geruime tijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe automodellen waarmee ze hopen de aandacht van de consument te trekken. Wanneer een automaker een bepaald automodel heeft ontworpen zal deze automaker dit midel willen beschermen tegen de concurrent. Als een cconcurrent met het zelfde model op de markt komt zijn juridische maatregelen meestal het gevolg.

Dit gebeurde ook toen Automaker Jaguar Land Rover (JLR) een nieuw model had uitgebracht voor het merk Land Rover. JLR is van mening dat de Chinese automaker Jiangling Motors het ontwerp van de Range Rover Evoque heeft gekopieerd.  Dit heeft een anonieme bron gemeld aan persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder van Jaguar Land Rover wordt de copyrightzaak tegen Jiangling bij een Chinese rechtbank gehouden. Verder kon of wilde de woordvoerder echter geen uitleg geven. Volgens het bbericht is JLR van mening dat het ontwerp van de Landwind X7 van Jiangling gekopieerd is van het type Range Rover Evoque. Dit was overigens het eerste model van JLR dat in China op de markt verscheen.

De stap van JLR is bijzonder omdat er niet vaak juridische maatregelen worden genomen in China. Het overnemen van ontwerpen komt vaker voor in de auto-industrie. De kans dat je echter een rechtszaak gaat winnen in China is op dit gebied vrij klein. De Chinese overheid is nauw verbonden met het bedrijfsleven binnen de Chinese landsgrenzen en moet rekening houden met het imago bij het Chinese publiek. Ondanks dat lijkt JLR haar stappen toch door te zetten.

Reactie van Technisch Werken

Het wordt moeilijk voor JLR om een rechtszaak te winnen op Chinees grondgebied.  Toch is het belangrijk dat deze rechtszaak wel gehouden wordt. JLR geeft hiermee een duidelijk signaal af aan de Chinese automaker en aan China dat het namaken van auto’s niet geaccepteerd gedrag is in de automotive branche. De vraag is nanatuurlijk of de Chinese automaker zich wat aantrekt van de waarschuwing van JLR.n