De techniek is voortdurend in beweging en de mens lijkt steeds meer achter de techniek aan te lopen. In verschillende krantenkoppen en op verschillende nieuwswebsites lezen we waarschuwingen voor Big Tech en AI. Ook vanuit de filosofie klinken al geruime tijd waarschuwingen over de gevaren van de techniek voor de mensheid. Zo heeft de filosoof Martin Heidegger onder andere gewezen op de effecten van de techniek op de samenleving. De techniek lijkt tegenwoordig steeds meer een eigen leven te leiden. Het lijkt bijna een levend wezen met een eigen koers waarbij de mens steeds vaker een ondergeschikte rol vervuld. Denk hierbij maar eens aan alle faciliteiten die wij als mens gebruiken waarbij techniek en technologie in feite onmisbaar zijn geworden. Of het nu gaat om studeren, solliciteren, werken, leven of sterven, de techniek blijkt in toenemende mate een ingrijpende rol te spelen in het mensenleven.
Technologie als vriend en vijand
Technologie wordt bovendien gebruikt om ons voedsel te produceren. Daarnaast is de gezondheidszorg ook een sector die zeer sterk van techniek afhankelijk is. Er zijn zelfs mensen die zonder technologie niet eens meer kunnen leven. Denk hierbij maar eens aan mensen die aan beademingsapparatuur zijn aangesloten. Vele mensenlevens beginnen overigens ook met een bepaalde vorm van technologie waardoor zwangerschappen en de vruchtbaarheid van mensen bevorderd kunnen worden. Baby’s die te vroeg geboren worden kunnen doormiddel van technologie een grotere kans krijgen om te blijven leven. Naast al deze positieve bijdragen van de techniek en technologie zijn er ook steeds meer negatieve bijdragen die te techniek en technologie de mensen bieden. Voorbeelden hiervan zijn er in overvloed van atoombommen tot en met bestuurbare drones. Technologie is daarom de vriend van de mens maar ook de vijand.
Technologie in de communicatie
Technologie zorgt er dikwijls voor dat de persoonlijke communicatie tussen mensen aan het verdwijnen is. Mensen communiceren niet meer rechtstreeks met elkaar maar in plaats daarvan doormiddel van een communicatiemiddel. Via dit communicatiekanaal vind de communicatie plaats en wordt de communicatie ook in een bepaalde mate gestuurd. Denk hierbij aan de Smartphone die tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de maatschappij. Doormiddel van deze en vele andere systemen worden bovendien de meningen van mensen beïnvloed. Wie de technologie in handen heeft kan mensen daadwerkelijk beïnvloeden of misschien zelfs wel besturen. Denk hierbij ook aan de presidentsverkiezingen van Amerika aan het einde van 2024. Duidelijk is geworden dat Techgiganten een enorme invloed hebben op de bevolking en de verkiezingen.
Technologie en de toekomst
De vraag of de mens nog wel de baas is over de techniek kan naar mijn mening als volgt worden beantwoord: een kleine groep mensen is de baas over de techniek en heeft daardoor een grote groep mensen onder een bepaalde mate van controle. Omdat de technologie steeds meer dicteert wat mensen moeten doen en vooral ook niet moeten doen is er sprake van een soort dictatuur. Deze dictatuur lijkt echter democratisch omdat een groot deel van de bevolking dezelfde mening lijkt te hebben. Men kan zich echter afvragen of deze mening bij de mensen individueel is ontstaan of dat deze mening is vormgegeven en gepresenteerd doormiddel van technologie. Nu steeds meer vormen van kunstmatige intelligentie ontwikkeld worden kunnen deze vormen van intelligentie in toenemende mate ook zelfstandig nieuwe vormen van technologie ontwikkelen. In de toekomst zal de mensheid, als deze trend zich doorzet, nog meer afhankelijk worden van de techniek.