Iran wil mogelijk toch olieproductie verhogen in 2017

Iran heeft plannen om haar dagelijkse olieproductie te gaan verhogen tot meer dan 4 miljoen olievaten per dag. Als Iran deze plannen ten uitvoering brengt zou het land meer olie gaan produceren dat het land eerder in overleg met de andere leden van de OPEC had overeengekomen. De ambities van Iran zijn gebaseerd op een verklaring van het hoofd van de Iraanse staatsoliemaatschappij. Verschillende mediabronnen hierover bericht gedaan op zondag 5 februari 2017.

Olieproductie toch verhoogd? 

Het bericht over de verhoging van de olieproductie in Iran komt toch als een verassing.  Iran heeft vorig jaar al vaker aangegeven dat ze haar marktaandeel op de oliemarkt wilde herwinnen na de opheffing van de economische sancties. Dit kan door de olieproductie te verhogen.  Ondanks dit voornemen had het land toch besloten om haar olieproductie te beperken op aandringen van de overige leden van de OPEC. De olie-exporteurs die behoren tot de OPEC spraken onlangs nog met elkaar af dat ze productie met ingang van 2017 zouden verlagen. De verlaging van de olieproductie moet er voor zorgen dat het aanbod van olie op de markt afneemt en de olieprijs weer gaat stijgen.  Veel leden van de OPEC zijn afhankelijk van de olieprijs omdat olie voor hun het belangrijkste exportproduct is.

OPEC verdrag geschonden?

Tijdens de OPEC-vergaderingen werden voor Iran speciale afspraken gemaakt.  Het land is momenteel nog herstellende is van jarenlange internationale, economische sancties tegen het land. Daarom mocht Iran haar olieproductie opvoeren tot ongeveer 3,8 miljoen vaten per dag. Als Iran de voorgenomen olieproductie van 4 miljoen olievaten per dag gaat realiseren is Iran de afspraken met de OPEC aan het schenden.