Iran gaat meer zaken doen met China en Europa in 2016

Iran had aan het begin van januari 2016 al afspraken gemaakt met het Franse bedrijf Airbus over de aanschaf can 114 passagierstoestellen van de Europese vliegtuigbouwer. De Iraanse minister van Transport heeft bekendgemaakt dat deze deal door gaat. President Rohani ondertekent de overeenkomst voor de aanschaf van de vliegtuigen deze week in Parijs.

Iran koopt de vliegtoestellen van het type A320 en A340. Dit zijn passagiersvliegtuig en die bestemd zijn voor de staatsmaatschappij Iran Air. Verder is Iran ook geïnteresseerd in de A380-toestellen. Dit zijn de zogeheten dubbeldekkers. De passagiersvliegtuigen kunnen onder andere worden ingezet voor vluchten naar bijvoorbeeld Amerika, Australië en Europa. Iran kan met de aanschaf van de vliegtuigen de burgerluchtvaart een aanzienlijke vernieuwing bieden. De komende jaren wil Iran het aantal bestemmingen in het buitenland flink uit te breiden. In totaal wil Iran 500 nieuwe vliegtuigen aanschaffen. Iran heeft belangstelling getoond voor ongeveer 100 toestellen van Boeing.

Door de opheffing van de internationale sancties tegen Iran kan het land zich makkelijker op de wereldmarkt bewegen. De aankoop van nnieuwe producten en nieuwe technologie is mogelijk geworden. Het land zelf is met haar grote olievoorraden ook een aantrekkelijke speler in de petrochemische sector. Veel landen en bedrijven willen zaken doen met Iran nu de sancties zijn weggenomen. De sancties zijn vverdwenen omdat Iran haar nucleaire programma volgens afspraak afgeschaald.

Al een week naar het vervallen van de sancties kreeg Iran hoog bezoek vanuit China. Iran wil de economische banden aanhalen met China. De komende jaren willen de twee landen hun handelsbetrekkingen vergroten tot een waarde van meer dan 500 miljard euro. Ook Nederlandse bedrijven tonen interesse in een samenwerking met Iran al zijn er in de maand januari tot nog toe geen concrete orders ondertekend.

Reactie van Technisch Werken

Door het vrijgeven van bevroren tegoeden heeft Iran de beschikking over miljarden dollars en door het wegvallen van de sancties heeft ze een wereldmarkt waar het land gericht inkopen kan doen. Een ideale mix voor het land, Als Iran zich aan de nucleaire afspraken houdt zijn er bijna alleen maar winnaars bij deze ontwikkeling.  De verliezers zijn de mensen en bedrijven die verdienen aan een hoge olieprijs. Door de volledige deelname van Iran aan de oliehandel komt er wereldwijd nog meer olie op de markt. De prijs zal nog verder dalen en landen met hoge productiekosten voor olie zullen de prijsdruk gaan voelen.