Iran brengt geleidelijk meer olie op de markt

Iran heeft nu nog te maken met economische sancties.  Na positieve gesprekken met Amerika heeft Iran weer goede hoop dat de economische sancties worden opgeheven en dat het land weer kan meedoen in de wereldwijde oliemarkt. Het land gaat echter niet de markt overspoelen met olie. In plaats daarvan gaat Iran de olie die ze produceert geleidelijk op de markt brengen.

Olieproductie Iran omhoog

Iran kan haar olieproductie verhogen met 500.000 vaten olie per dag als de sancties wegvallen. Deze productieverhoging kan al plaatsvinden binnen een week na het opheffen van de sancties.  Het land heeft iets meer dan een week nodig om de productie van het land met 1 miljoen vaten te verhogen.

De markt geeft de doorslag

Shana, de persdienst van het olieministerie Iran, gaf zaterdag 2 januari 2016 aan dat de marktomstandigheden op de oliemarkt bepalen hoeveel olie Iran op de markt zal brengen als de sancties zijn opgeheven? De Iraanse persdienst baseerde zich in het nieuws op uitlatingen van Seyyid Mohsen Ghamsari. Hij is het hoofd internationale betrekkingen van staatsbedrijf National Iranian Oil.

Reactie van Technisch Werken

De markt staat al enorm onder druk. De olieprijs is historisch laag en op zaterdag 2 januari 2016 werd net bekend gemaakt dat Rusland eind 2015 een record olie produceerde. Als Iran nu zich ook op de oliemarkt kan storten door het wegvallen van de economische sancties wordt het nog interessant.  De vraag is dan hoe ver de olieprijs nog kan zakken. Iran zegt zelf dat ze de markt goed in de gaten zal houden om te voorkomen dat het prijsniveau van olie nog verder onderuit gaat. Wat Iran zegt is wel verstandig als je het prijsniveau niet wilt verlangen maar wat doet Iran als andere landen wel records breken in de olieproductie en daarmee hun marktaandeel vergroten?