Irak wil olie-export verder uitbouwen in 2018

Irak is een olieproducerend land dat na oorlogen en gewapende conflicten langzamerhand weer stabiel lijkt te worden. Dat zorgt er voor dat Irak weer meer olie kan produceren en exporteren. Dat is op zich gunstig maar de olieproductie is wereldwijd veel hoger dan de vraag naar olieproducten. Inmiddels heeft Irak de capaciteit voor olie-export in de zuidelijke gebieden van het land verhoogd met 900.000 vaten per dag. Dit zorgt er voor dat de totale exportcapaciteit van het land komt op ongeveer 4,6 miljoen vaten per dag.

De olieminister heeft in een verklaring aangegeven dat de exportcapaciteit van de olie “een ongekend niveau bereikt”. Dit zou onder andere komen doordat het land een extra drijvend platform heeft toegevoegd. Op dit moment heeft Irak vier van dergelijke platforms in de Perzische Golf liggen. Deze platformen kunnen olietankers bevoorraden op zee bevoorraden.

Een week geleden maakte Irak al bekend dat de export van olie uit de zuidelijke provincie Basra wordt verhoogt met 200.000 vaten per dag. Er is sprake van een productieterugloop van de olievelden bij Kirkuk. Deze productieterugloop wil het ministerie van Olie herstellen. Door spanningen rond het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum is de olieproductie rondom de olievelden bij Kirkuk teruggelopen.

Momenteel is Irak bezig om haar productiemogelijkheden verder uit te bouwen. De export van olie moet ook verder toenemen. De overige leden van oliekartel OPEC willen de olieproductie echter verlagen vanwege het wereldwijde overaanbod van olie. Irak is echter van mening dat ze de olieproductie mag opschroeven evenals de expert omdat het land langere tijd last heeft gehad van oorlogen en terrorisme en daardoor marktaandeel heeft verloren. De productiebeperkingen die door de OPEC werden overeengekomen in 2016 werden daarom door Irak met frustratie ontvangen. In 2016 ging Irak met deze beperkingen vanuit de OPEC akkoord. Een groot deel van de OPEC wil echter wel de huidige productiebeperking in stand houden maar de kans is groot dat Irak hier niet mee akkoord gaat.