Investeringen in vastgoed opgelopen tot 19,5 miljard in 2017

In 2017 is voor 19,5 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed in Nederland. Deze totale investering is een nieuw record. Dit komt naar voren uit cijfers van de internationale vastgoedadviseur CBRE. Nederland zou volgens de CBRE behoren tot de Europese investeringsmarkten die het beste presteren. Ook voor 2018 zijn de prognoses gunstig. Volgens de CBRE zouden vastgoedbeleggers de komende tijd hun strategie veranderen. Zo zouden beleggers in het vastgoed ook gaan beleggen in gebouwen op ongebruikelijke locaties en minder voor de hand liggende beleggingscategorieën.

In 2016 werd in Nederland nog voor 14 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed. Dat bedrag was toen al een record. In 2017 kwam de totale som uit op 19,5 miljard en dat is aanzienlijk hoger. Een groot deel van de investeringen in het vastgoed werd gedaan door buitenlandse investeerders. Dit was bij 70 procent van de investeringen het geval.

Er werd met name geïnvesteerd in utiliteit zoals kantoorcomplexen en hotels. Ook in gebouwen met een logistieke functie werd geïnvesteerd evenals in zorgvastgoed en woningen. De huidige investeringen zouden volgens het CBRE wel gezonder zijn dan de vorige investeringspiek die plaatsvond tussen 2005 en 2007. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er nu strengere regels worden gehanteerd over de schulden waarmee aankopen gefinancierd mogen worden. In het verleden kon men investeringen met meer risico’s aangaan.