Investeringen in utiliteitsbouw fors toegenomen in eerste helft 2016

In 2015 liep de utiliteitsbouw in Nederland behoorlijk achter ten opzichte van de woningbouw. In de woningbouw was sprake van een flinke toename in het aantal bouwprojecten. Er werden echter minder kantoren en andere utiliteitspanden gebouwd in Nederland. In de eerste helft van 2016 lijkt er echter een inhaalslag plaats te vinden in de utiliteitsbranche. Er werden in die periode flink wat meer investeringen gedaan dan vorig jaar. In totaal werd door beleggers 2 miljard euro geïnvesteerd in de utiliteitsmarkt. Dit is een toename van ongeveer 144 procent. Deze berichtgeving werd gedaan door adviesbureau CBRE. Dit bureau bracht dinsdag 2 augustus 2016 een rapport uit.

In dit rapport staat ook dat de leegstand van kantoorpanden in Nederland is afgenomen met bijna 14 procent. In Amsterdam staan ongeveer 11 procent van de kantoren leeg. In de vier grootste steden van Nederland staat  gemiddeld 13,5 procent van de kantoren leeg. Het adviesbureau CBRE ziet dat de leegstand van kantoren wordt opgelost doordat er nieuwe bedrijven in starten. Daarnaast valt het op dat verschillende kantoorpanden ook een andere bestemming krijgen. Zo worden kantoorpanden omgebouwd tot hotels, studentenwoningen en ook reguliere woningen. Steeds meer investeerders krijgen volgens het CBRE door dat het ombouwen van leegstaande kantoren kansen biedt.

Reactie van Technisch Werken
Kantoorcomplexen kunnen natuurlijk voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Andersom is natuurlijk ook het geval huizen en scholen kunnen worden omgebouwd tot utiliteitspanden voor kantoorcomplexen. Het ombouwen van kantoorpanden tot winkels, hotels en andere doeleinden vereist een goed inzicht. Men moet zich aan de regels van het bouwbesluit houden. Desondanks is het vaak financieel aantrekkelijker om een bestaand gebouw om te bouwen dan een compleet nieuw pand te laten bouwen. Bovendien staan bestaande complexen vaak dichter bij de centrums van steden en wordt nieuwbouw van utiliteit vaak aan de rand van steden gerealiseerd. Het is maar net wat qua locatie gewenst is.