Internet onder controle door NSA

Dat het wereldwijde internetverkeer in de gaten werd gehouden door geheime diensten is al lang bekend. De omvang van deze vorm van spionage neemt echter steeds grotere vormen aan. The Wall Street Journal geeft aan dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in totaal 75 procent van het Amerikaanse dataverkeer op internet in de gaten kunnen houden. De NSA gaf eerder aan dat ze slechts 1,6 procent van het verkeer op internet in de wereld kunnen analyseren.

NSA
Het internet zou door de NSA worden afgetapt op grote kabels die op de bodem van de zee liggen. Over die kabels loopt internationaal internetverkeer. Zonder toestemming van de rechter mag de NSA deze internetkabels aftappen om zo berichten te onderscheppen die voor deze instantie van belang zijn.

Discussie
Wereldwijd staat deze manier van handelen ter discussie. Wanneer gaat een overheid te ver met hun ‘afluisterpaktijken’ en wat is nu eigenlijk het aantoonbare resultaat hiervan?  Mag een overheid van een land eigenlijk wel zonder toestemming gegevens en data die afkomstig is van een ander land controleren?