Instromen in BBL installatietechniek en elektrotechniek in de wintermaanden 2018 en 2019

In de installatietechniek en elektrotechniek staan veel vacatures open aan het einde van 2018. Ook voor het komende jaar worden meer vacatures verwacht in deze branches. De energietransitie zorgt er voor dat de werkgelegenheid toeneemt voor installatiemonteurs en elektromonteurs. Deze toename in de werkgelegenheid komt bovenop de werkdruk die de installatiesector al ondervind vanwege de aantrekkende bouw. Nieuwe instroom is noodzakelijk om de openstaande vacatures te vervullen. Het aanbod op de arbeidsmarkt is groot maar veel mensen hebben geen ervaring in de installatietechniek of elektrotechniek. Daardoor wordt alsnog een krapte op de arbeidsmarkt ervaren door veel bedrijven in de techniek. Veel installatiebedrijven staan daarom open voor ontwikkeltrajecten en laten zich registreren als erkend leerbedrijf. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld ook BBL-ers aannemen.

Technische BBL trajecten
BBL trajecten zijn populair in de techniek. BBL staat voor werken en leren en is een praktijkgerichte opleidingsvorm. Veel mensen die in de techniek aan de slag willen hebben een praktijkgerichte technische instelling. Daardoor is BBL ideaal voor iedereen die een loopbaan wil hebben in de techniek. In de installatietechniek en elektrotechniek stromen regelmatig nieuwe BBL deelnemers in een assistentenfunctie. Dat is ideaal want vanuit een BBL-traject kunnen veel BBL-ers doorstromen naar een vast dienstverband bij het bedrijf. Op die moment is het volgen van een BBL traject een goede opstap naar een langdurig dienstverband in de techniek. Niet alleen installatiebedrijven zijn actief bezig met het werven van BBL-kandidaten ook uitzendbureaus in de techniek zijn actief in dit segment op de technische arbeidsmarkt.

BBL vacatures
Er worden technische BBL vacatures open gezet op jobboards en andere websites om zoveel mogelijk BBL-kandidaten te bereiken. Dit doen zowel installatiebedrijven als elektrotechnische bedrijven. VCU uitzendbureaus zetten ook vacatures open om BBL-ers te werven. Gezamenlijk is het aanbod aan BBL-vacatures op de arbeidsmarkt heel groot. Dat komt omdat de klanten technische uitzendbureaus ook vacatures open zetten. Daardoor ontstaan dubbelingen in het aantal vacatures dat voor BBL-ers open staat.