Inspectie SZW: veranderende economie oorzaak van meer bedrijfsongevallen in 2018

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland meer bedrijfsongevallen geweest. Dit bericht werd dinsdag 26 februari 2019 bekend gemaakt door de inspectie SZW. Het aantal ernstige ongevallen kwam in 2018 uit op 4.368 terwijl het aantal ernstige ongevallen op de werkvloer in 2017 nog 4.212 was. Marc Kuipers Inspecteur-generaal bij de Inspectie SZW geeft aan dat de veranderende economie een belangrijke oorzaak is van de toename in het aantal ongevallen op de werkvloer. Er wordt in de huidige economie sneller en effici├źnter gewerkt. Volgens hem zorgt dat er ook voor dat er meer onveilige situatie kunnen ontstaan.

Deze onveilige situaties kunnen uiteindelijk uitmonden in meer ongelukken. Volgens Kuipers moeten bedrijven zich blijven inzetten op het gebied van veiligheid. Bedrijven moeten veilige arbeidsmiddelen inzetten en persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Verder moeten er goede veiligheidsprocedures worden opgesteld en doorgevoerd. Binnen bedrijven moet een cultuur van gezond en veilig werken aanwezig zijn. Veel bedrijven zijn zich daar van bewust en maken gebruik van certificeringen zoals VCA en diverse NEN certificeringen zoals NEN4140 en NEN1010. Ook verstrekken bedrijven steeds vaker heftruckcertificaten, reachtruckcertificaten en certificaten voor veilig hijsen.

Duidelijke werkinstructies zijn belangrijk ook wanneer er weinig tijd is en de werkdruk hoog ligt. Juist nu de bouw en de techniek een enorme groei doormaken is het belangrijk dat bedrijven worden gewezen op veilig werken en alles wat daar bij hoort. Ook uitzendbureaus die leveren aan technische bedrijven en bouwbedrijven moeten in hun zoektocht naar personeel de veiligheid en de vereiste veiligheidscertificaten in hun zoekcriteria hanteren.