Het klinkt misschien gek maar insecten kunnen een deel van het voedselprobleem in de wereld oplossen. Veel dieren worden namelijk gevoed met graan en soja dat ook voor mensen kan worden gebruikt als voedselbron. Veel insecten zijn echter voor mensen niet eetbaar maar wel voor gevogelte waaronder kippen. Als men kippen meer insecten zou voeren en minder graan of soja dan gaat men effectiever met voedingsmiddelen om. In het kader van de voedseltekorten die er in sommige landen zijn is het belangrijker dat er effectief wordt omgegaan met graan en soja.
Om die reden is het concept Oerei ingevoerd. Dit concept is ingevoerd bij ongeveer honderd Albert Heijn en tachtig Deen-supermarkten. Het concept Oerei draait om de verkoop van kippeneieren van kippen die voornamelijk insecten te eten krijgen zodat deze dieren geen voedsel eten dat ook door mensen gegeten zou kunnen worden. De insecten die aan de kippen gevoerd worden zijn afkomstig uit Dongen. De meeste kippen worden gevoerd met soja dat uit onder meer Zuid-Amerika.
Insecten die worden gebruikt voor de voeding van kippen en vissen worden onder andere gekweekt op afvalstromen in grootschalige insectenfarms. Protix is een producent van voedsel dat is gemaakt van insecten. Het bedrijf heeft miljoenen in een fabriek in Bergen op Zoom geïnvesteerd. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd die tien keer zo groot is dan de huidige fabriek van het bedrijf. Volgens Timmermans van de stichting ‘Samen tegen voedselverspilling’ wordt daarbij ongeveer 100.000 tot 120.000 ton aan organische reststromen verwerkt.
Inmiddels is de insectenindustrie uitgegroeid tot een grote industrie. In deze industrie wordt veel geld verdient. Volgens het gezaghebbende World Economic Forum is Protix een van de veelbelovende technologiepioniers in de wereld op dit gebied. Door de uitbreiding van de fabriek wordt niet alleen de productiecapaciteit vergroot maar neemt ook de werkgelegenheid toe met 80 a 100 banen in Bergen op Zoom. Protix wil in 2019 haar tiende verjaardag in Bergen op Zoom vieren aldus directeur Kees Aarts.