Inkomstenbelasting voor eerste schijf wordt verlaagd vanaf 1 januari 2023

De inkomensbelasting voor de eerste schijf zal het komende jaar een klein beetje verlaagd worden. Deze inkomstenbelasting was afgelopen jaar 37,07 procent. Dit percentage inkomstenbelasting zal het komende jaar verlaagd worden naar 36,93 procent. Naast het verlagen van de inkomstenbelasting gaat ook de arbeidskorting omhoog. Een hogere arbeidskorting is positief. Door een hogere arbeidskorting kunnen mensen een hoger bedrag van hun belastbaar inkomen afhalen. Dat zorgt er voor dat je minder belasting hoeft te betalen.

Door bovengenoemde maatregelen kunnen mensen dus meer geld overhouden het komende jaar. Toch is het maar de vraag of mensen dit effect echt gaan merken. Doordat de inkomstenbelasting verlaagd wordt van de eerste schijf betekent dit nog niet dat mensen massaal meer geld gaan overhouden. Er zijn namelijk meer factoren die op dit gebied meewegen. Zo is een verhoging van de uitgaven ook een belangrijke factor. Juist door de inflatie komen veel mensen financieel in de knel te zitten.

Ze kunnen dan wel iets meer geld overhouden van hun loon maar zijn vervolgens veel meer geld kwijt aan boodschappen, energie (aardgas en elektriciteit), autobrandstof en machines en apparaten. De koopkracht zal daarom door deze maatregelen waarschijnlijk niet merkbaar verbeteren. Dat is niet goed voor de huishoudens maar uiteindelijk ook niet goed voor de economie. Als men namelijk iets meer geld gaat overhouden zullen veel mensen er voor kiezen om hun geld te sparen in plaats van it te geven.