Onderzoeksbureau ABF Research geeft aan dat er in Nederland in 2023 in totaal 390.000 woningen te weinig zijn. Dat is ongeveer 75.000 woningen meer dan in 2022 het geval was. In procenten komt het neer op 4,8 procent van de gehele woningvoorraad. Een tekort van twee procent is volgens experts op de woningmarkt een teken van gezonde spanning in dit marktsegment.
Woningzoeker heeft het lastig
De komende tijd krijgt de woningzoeker het nog lastig op de woningmarkt, tenminste als je niet een grote hoeveelheid geld achter de hand hebt. Mensen die een groot deel van de aanschaf van een woning vanuit de hypotheek moeten halen zijn meer afhankelijk van economische ontwikkelingen waarbij ook de hypotheekrentes worden aangepast. Bijvoorbeeld als er sprake is van inflatie en de ECB haar rente meerdere keren verhoogd. In die situaties hebben mensen die veel moeten lenen voor de aanschaf van een woning een probleem.
Bouwsector Nederland
Ondertussen heeft de bouwsector het lastig. Doormiddel van stikstofmaatregelen maar ook een beperkte verstrekking van bouwvergunningen kan er nauwelijks een grootschalig bouwproject in Nederland van de grond komen. Dat is uiteraard zeer vervelend. De vraag naar woningen is er wel maar er wordt veel te weinig gebouwd. Daardoor zijn op dit moment al problemen ontstaan. Bovendien zijn de nieuwe woningen die gebouwd worden in Nederland voor de meeste woningzoekers veel te duur.
Veranderingen in 2025?
Vanaf het jaar 2025 zal er mogelijk een verandering komen. Dit even de onderzoekers van ABF tenminste aan. Dan zal ook het tekort aan woningen stapje voor stapje gaan afnemen. Waarom juist dat jaar de omslag zal geven op de woningbouwmarkt is nog niet helemaal duidelijk. De komende tijd zal Nederland weer opnieuw een nieuwe regering moeten vormen die ook de problemen op het gebied van de volkshuisvesting moet gaan oplossen. Dat is zeker niet eenvoudig.