ING verwacht in 2018 laagste aantal faillissementen van de eeuw

Het gaat goed met de economie. Dat betekent dat het over het algemeen ook goed gaat met bedrijven en de arbeidsmarkt. Als het goed met de economie krijgen bedrijven meestal ook meer orders binnen en halen ze een hogere omzet en marge. De ING heft aangegeven dat er in 2018 aanzienlijk minder bedrijven noodgedwongen hun deuren moeten sluiten omdat ze geen financieel bestaansrecht meer hebben. Volgens de ING daalt het aantal faillissementen dit jaar waarschijnlijk met 10 procent. Als deze verwachting van de economen van ING uitkomt is dat het laagste niveau op het gebied van faillissementen van deze eeuw.

Bouwsector en installatiebranche

In de eerste helft van 2018 gingen 1829 bedrijven failliet. Dit blijkt uit cijfers van ING. Dit aantal ligt al 13 procent lager dan een jaar geleden. Met name in de bouwsector daalt het aantal bedrijven dat failliet gaat. Dat is niet verwonderlijk want de bouwsector heeft het enorm druk in Nederland. In plaats van krimp is juist sprake van een grote groei in deze sector. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid vacatures voor timmermannen, metselaars en ander bouwpersoneel. UNETO VNI heeft eerder al aangegeven dat het aantal vacatures voor installatiemonteurs en elektromonteurs de komende jaren alleen maar verder zal groeien.

Nieuwbouw en energietransitie
Bedrijven in de bouw hebben aan orders geen gebrek. Dat komt vanwege de vraag naar nieuwbouwwoningen waaronder passiefhuizen, balanswoningen en andere CO2 neutrale woningen. Naast de bouw van nieuwe duurzame woningen worden ook steeds meer bestaande woningen verduurzaamd en vind er een energietransitie plaats van vervuilende energiebronnen naar duurzame hernieuwbare energiebronnen. Ook hier is extra personeel voor nodig. Bovendien kunnen bouwbedrijven in 2018 meer vragen voor hun werk. Dat zorgt er voor dat het aantal faillissementen in de bouw alleen maar afneemt. Naast de bouw gaat het ook beter met de zakelijke dienstverlening. Ook in deze sector gaan minder bedrijven failliet in 2018.