ING trekt salarisverhoging van topman Hamers in

De raad van commissarissen van ING was van plan om de beloning van haar topman Ralph Hamers te verhogen naar ruim 3 miljoen euro. Deze salarisverhoging zou plaatsvinden in de vorm van een aandelenpakket dat de topman boven op zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro zou ontvangen. De raad van commissarissen was van mening dat de topman van ING te weinig verdiende ten opzichte van personen in vergelijkbare functies in andere banken internationaal. In 2018 wilde ING het salaris van haar topman daarom naar boven toe bijstellen tot ruim 3 miljoen.

Er ontstond echter veel verontwaardiging in de maatschappij over het voorgenomen salarisvoorstel. Dit zou namelijk een salarisverhoging betekenen van 50 procent voor een topman terwijl het overige personeel amper een paar procenten loonsverhoging krijgt. De kritiek op het voornemen ontstond vanuit de vakbonden maar ook vanuit de politiek. Klanten twijfelden of ze nog wel klant wilden blijven van een bank die haar topman zulke extreme loonsverhogingen bied. Tot hoeveel opzeggingen dit salarisvoorstel heeft geleid is onduidelijk.

Wel is duidelijk dat de raad van commissarissen onder de indruk is van de weerstand in de maatschappij tegen het salarisvoorstel. Daarom trekt de raad van commissarissen het omstreden salarisvoorstel voor topman Ralph Hamers in. President-commissaris Jeroen van der Veer heeft dinsdag 13 maart 2018 in een verklaring aangegeven: ”Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat”. De raad van commissarissen heeft daarom besloten om het salarisvoorstel in te trekken. Dit doet deze raad om schade voor het bedrijf te voorkomen. Om die reden is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.