ING: Projectontwikkelaars maken meer winst op nieuwbouwwoningen in 2019

Volgens het economisch bureau van ING maken projectontwikkelaars steeds meer winst op de verkoop van nieuwbouwwoningen. Projectontwikkelaars laten steeds luxere en duurdere woningen bouwen waardoor ze een hogere winst hopen te maken. Door deze ontwikkeling gaat de verkoopprijs voor nieuwbouwwoningen in Nederland omhoog. Dit bericht werd vrijdag 14 juni 2019 bekend gemaakt door het economisch bureau van ING.

Volgens de ING worden nieuwbouwwoningen niet alleen luxer maar ook groter. In 2014 was de bijvoorbeeld de gemiddelde vloeroppervlakte van een woning in een bouwvergunning 185 vierkante meter. Deze oppervlakte is in 2018 gestegen naar 199 vierkante meter. Grotere woningen betekent over het algemeen ook duurdere woningen. Als men de prijzen van nieuwbouwwoningen berekent en daarbij rekening houdt met zowel kwaliteit als met grootte dan is de prijs alsnog in 2018 ongeveer 13 procent hoger komen te liggen ten opzichte van het jaar daar voor. Deze stijging van 13 procent in de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen is veel hoger dan de gemiddelde prijsstijging voor bestaande woningen.

Voor de bouw van nieuwbouwwoningen is naast geld ook veel tijd nodig. Volgens Maurice van Sante, senior econoom bij het ING Economisch Bureau, duurt het bij nieuwbouwwoningen gemiddeld meer dan een jaar voordat de koper van de woning de sleutel ontvangt en de woning kan bewonen. Deze periode leverde tijdens de economische crisis vaak een onzekere periode op voor de kopers. Dikwijls moest er een bestaande woning worden verkocht. Tijdens de economische crisis was dit een onzekere factor.

Men wist niet of ze hun bestaande woning konden verkopen en wat ze daarvoor zouden kunnen ontvangen. Door de huidige krapte op de woningmarkt is er meer vraag naar woningen en kan men meer vragen voor de huidige koopwoningen als men deze zou verkopen. Dat zorgt voor meer zekerheid en kan er tevens voor zorgen dat mensen bereid zijn om meer te betalen voor een nieuwbouwwoning vooral als de hypotheekrente laag is.