ING compenseert zzp’ers die gedupeerd zijn door flexbedrijf TCP Direct in 2019

Flexbedrijf TCP Direct is in financiële moeilijkheden beland. Het bedrijf heeft naar eigenzeggen nog 7 miljoen euro tegoed van DeGraaf Contracting en moederbedrijf Luxal. Volgens Het Financieele Dagblad had de DeGraaf Contracting halverwege vorig jaar al voor miljoenen euro’s aan rekeningen niet betaald. ING is een grote klant van deze organisatie maar heeft haar verloning ondergebracht bij het flexbedrijf TCP Direct. Doordat TCP Direct geen geld ontvangt van DeGraaf Contracting kan ze haar financiële verplichting naar de freelancers en overige flexwerkers die via dit bedrijf worden betaald niet nakomen.

De ING heeft vrijdag 30 augustus 2019 laten weten dat ze de gedupeerde freelancers zal gaan compenseren. Voor de maand juni had ING de rekeningen al betaald aan TCP Direct. Deze payrollorganisatie had de zzp’ers echter niet betaald. Om die reden gaan ING opnieuw de rekeningen betalen voor juni. “Vanuit een goed opdrachtgeverschap vindt ING dat er een einde moet komen aan de onzekerheid bij de externe medewerkers en leveranciers over de betaling”, aldus een verklaring van de bank. Hoe deze facturen zullen worden betaald is echter niet helemaal helder. “Dit gaat bij voorkeur alsnog via TCP Direct B.V. Wel kijkt ING naar een tweede scenario. Het tweede scenario houdt in dat de lopende contracten naar andere brokers worden omgezet”, aldus ING. De bank werkt niet alleen samen met TCP Direct maar ook met Brainnet en FastFlex.

Verschillende zzp’ers moeten nog veel geld krijgen voor het werk dat ze voor ING hebben gedaan. Een aantal van deze zzp’ers had aangegeven dat ze zouden gaan opstappen. Het totaalbedrag dat nog betaald moet worden loopt in de miljoenen. Vorige week kreeg TCP Direct, een werkmaatschappij van TCP Solutions, surseance van betaling. Op basis daarvan heeft een kapitaalverstrekker zich teruggetrokken. Bovendien verwacht TCP ook nog miljoenen van DeGraaf Contracting. Deze uitzendorganisatie heeft het in 2019 uiterst moeilijk om de financiën op orde te krijgen.