Industrie Nederland moet innovatiever 2014

De Nederlandse industrie raakt achter op de industrie van Duitsland. Deze waarschuwing heeft de FME geuit op de vooravond van de Hannover Messe. De Hannover Messe behoort tot de belangrijkste industriebeurzen ter wereld. De FME is vooral bezorgd over de positie van Nederland als exportland. Vernieuwing is noodzakelijk om de positie van Nederland als exportland te handhaven. Op dit moment is Nederland nog een belangrijk exportland voor Europa. Wanneer Nederland deze positie kwijtraakt zal de welvaart van Nederland op den duur ook verdwijnen. Duitsland doet het op dat gebied veel beter dan Nederland.

Wat is de FME-CWM
De FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor technologische industrie en vertegenwoordigt een groot deel van de technologische industrie in Nederland. In totaal zijn ongeveer 2.400 bedrijven lid van deze vereniging en daarnaast zijn bij de FME 105 brancheverenigingen aangesloten. De bedrijven die aangesloten zijn bij de FME generen een totale omzet van ongeveer zestig miljard euro. Daarnaast hebben de aangesloten ledenbedrijven totaal ongeveer 225.000 mensen aan het werk. Hierdoor vormen de bedrijven die aangesloten zijn bij de FME een belangrijk deel van de markt in de technologische industrie. Een groot deel van de deze bedrijven halen hun omzet uit de export. Dit percentage wordt geraamd op zestig procent.

Export investeringen Nederland en Duitsland
Duitsland is tien jaar geleden begonnen met investeren en hervormen op technologisch gebieden. Hiervoor heeft Duitsland een consistent investeringsbeleid gemaakt. De nadruk ligt in Duitsland op innovatie en het produceren van nieuwe producten en technologische oplossingen. Hiervoor zijn investeringen in de industrie nodig. In Nederland worden niet of nauwelijks investeringen gedaan in de industrie. De investeringen in de Nederlandse economie zijn vooral gericht op het verlenen van diensten. Volgens de FME is het een “blunder” van Nederland om te denken dat de economie alleen doormiddel van het verstrekken van diensten zou kunnen groeien. De veerkracht zit volgens de FME vooral in de industrie. De achterstand op industrieel gebied zal Nederland nu volgens de FME moeten inhalen.

Nieuwe technologische revolutie
Volgens de benadering van Duitsland is er een nieuwe revolutie in de industrie noodzakelijk. Deze nieuwe revolutie wordt door Duitsland 4.0 genoemd. Deze benaming verwijst naar de industriële revolutie. Er zijn verschillende industriële revoluties geweest in de afgelopen decennia:

  • De eerste revolutie in de industrie was de ontwikkeling en de toepassing van stoommachines in de industrie. Hierdoor kon men machinaal produceren.
  • De tweede revolutie kwam tot stand door de toepassing van elektriciteit.
  • De derde revolutie ontstond door de toepassing van computers.

Volgens Duitsland moet aan het bovenstaande rijtje nog een vierde revolutie worden toegevoegd. Deze revolutie is gericht op de volledige integratie van ICT in fabrieken en de productieprocessen die daarin worden uitgevoerd. Het werken van mensen moet dan nog meer worden overgenomen door computers en computersystemen. Computers en machines moeten een ‘geïntegreerd intelligentie’ krijgen doormiddel van hoogstaande softwaresystemen. Op basis van sensoren kunnen machines tegenwoordig verschillende onderdelen van processen waarnemen. Deze waarnemingssystemen moeten meer gekoppeld worden aan softwaresystemen waarmee een machine ‘beslissingen’ kan maken. Door deze moderne technologieën worden productieprocessen volledig geautomatiseerd waardoor mensenhanden bijna niet meer gebruikt hoeven te worden in de productie. Duitsland is op dit moment al bezig met de ontwikkeling en implementatie van technologieën voor deze werkwijze.

Reactie van Technisch Werken
Nederland is altijd een exportland geweest. De toekomst van Nederland kan niet alleen gericht worden op export. Door alleen de focus te leggen op export zal Nederland een kwetsbare economie krijgen. Ook de zakelijke dienstverlening vanuit de financiële sector blijkt niet altijd een stabiele factor te zijn voor de economie. De kredietcrisis is hier een belangrijk voorbeeld van. Desondanks stond het kabinet regelmatig klaar voor banken die ten onder dreigden te gaan.

De maakindustrie van Nederland moet meer aandacht krijgen net als de overige technische branches. Om goed te kunnen concurreren met andere landen moeten nieuwe producten worden ontwikkelt. Daarnaast moeten ook complete productiesystemen worden verandert. Lean management en Lean manufacturing deden een aantal jaren geleden al hun intrede in de auto-industrie. Deze verbetersystemen zijn sinds die tijd ook in vele andere industrieën toegepast waaronder de procesindustrie. De techniek staat nooit stil waardoor ook Lean management een nieuwe opvolger nodig heeft.