Industrie behaalde in 2017 voor het eerst sinds 2011 hogere jaaromzet

Producenten in de industrie hebben in 2017 in totaal 7,5 procent meer omzet weten te behalen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat maakt 2017 het eerste jaar sinds het jaar 2011 dat de jaaromzet in de industrie is toegenomen. In het laatst kwartaal van 2017 nam de omzet van producenten met 6,7 procent toe. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 16 februari 2018 laten weten.

Dit is het vijfde kwartaal achter elkaar dat de producenten hun omzet hebben zien toenemen. De binnenlandse omzet groeide echter minder hard dan de buitenlandse omzet. Dit was de twee voorafgaande kwartalen ook al het geval. Ook de afzetprijzen stegen in het vierde kwartaal van 2017. In dat kwartaal vielen de afzetprijzen 3,8 procent hoger uit. Over heel 2017 vielen de afzetprijzen 5,9 procent hoger uit.

Vrijwel alle industriële branches draaiden in het laatste kwartaal van vorig jaar meer omzet dan een jaar gelden. Vooral de transportmiddelenindustrie viel op. In deze industriële branche groeide de omzet met 14 procent het hardst. Als men kijkt naar deze industrie dan waren het vooral de autoproducenten die zorgden voor een enorme stijging. Deze producenten hadden een plus van 27,7 procent. Naast de autoproductie lieten ook de textielindustrie, kledingindustrie en leerindustrie een behoorlijke omzetstijging zien van gemiddeld 12,8 procent. De meubelindustrie liet als enige industriële sector een daling in de omzet zien.