India wil honderden buitenlandse F-16 kopen en deze laten bouwen in eigen land vanaf 2016

India is van plan om honderden gevechtsvliegtuigen bestellen bij buitenlandse fabrikanten. Deze opdracht is bijzonder omdat de gevechtsvliegtuigen gebouwd moeten worden in samenwerking met een lokale partner, kortom met een bedrijf uit India. In eerste instantie zou het gaan om de bouw van tweehonderd toestellen. Volgens de luchtmacht van India kunnen daar nog honderd gevechtsvliegtuigen bij komen. De orders vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van 11,8 tot 13,6 miljard euro.

De nieuwe gevechtsvliegtuigen worden gebouwd om de vliegtuigen van de verouderde Indiase luchtvloot te vervangen. Deze vliegtuigen zijn nog van Sovjet-makelij. India wil niet verder achterop raken ten opzichte van China en Pakistan. De regering van India onder leiding van premier Modri wil alleen nog militaire vliegtuigen kopen als deze vliegtuigen in India worden gebouwd. Door dit beleid wil het land een eigen vliegtuigindustrie ontwikkelen. Als India haar eigen vliegtuigen kan ontwikkelen, onderhouden en bouwen is het land op dit gebied minder afhankelijk van andere landen. Zou kan India ook een einde maken aan de peperdure import van vliegtuigen uit het buitenland.

Lockheed-Martin is een Amerikaanse vliegtuigbouwer en heeft interesse getoond in het idee van India. Het Amerikaanse bedrijf heeft wel oren naar het opzetten van een productielijn voor F-16’s in India. Deze productielijn zou niet alleen gunstig zijn voor de Indiase luchtmacht maar ook voor de export. Ook vliegtuigbouwer Saab uit Zweden heeft een soortgelijk aanbod gedaan voor de bouw van zijn Saab Gripen in India.