In mei 2016 aanzienlijk meer woningen verkocht dan in mei 2015

Het gaat goed met de woningverkoop in 2016 ten opzichte van 2015. In de maand mei is de verkoop van woningen met meer dan vijfentwintig procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Dat is in een jaar tijd een aanzienlijke stijging. Toch is er tussen de maand april en mei wel sprake van een kleine afname in het aantal verkochte woningen. Dit komt naar voren uit cijfers van het Kadaster die vrijdag 17 juni 2016 bekend werden gemaakt.

Woningverkoop mei 2016
In mei 2016 werden 16.066 huizen verkocht in Nederland. Dit is 25,3 procent meer dan in mei 2015. In april werden door het Kadaster 16.387 verkochte woningen geregistreerd. Deze woningverkoop kwam uit op een toename in de woningverkoop van 28,5 procent op jaarbasis.

Hypotheken
In de maand mei steeg ook het aantal hypotheken dat verstrekt is aan huizenkopers. In mei steeg het aantal geregistreerde hypotheken met 24,2 procent. Het aantal hypotheken kwam daardoor op jaarbasis uit op 22.706. Ten opzichte van de maand april was er echter een afname van 4,7 procent in het aantal hypotheken dat verstrekt werd.

Reactie van Technisch Werken
De woningverkoop zet door in 2016. Er worden meer bestaande woningen verkocht en meer nieuwe woningen gebouwd. Er zijn echter wel verschillen tussen de regio’s in Nederland. Grote steden zoals Amsterdam en Utrecht merken een behoorlijke piek in de woningverkoop. Andere gebieden die dunner bevolkt zijn merken nauwelijks een groei in het aantal verkochte woningen. De stijging in de woningverkoop is goed voor bouwbedrijven en sectoren die aan de bouw verwant zijn. Er zijn namelijk verschillende toeleveranciers voor bouwbedrijven in Nederland die producten fabriceren voor de bouwsector. Denk hierbij aan de prefab timmerfabrieken en de prefab betonfabrieken.