In maart 2020 zijn de helft minder auto’s verkocht in Europa

Afgelopen maand zijn er in Europa in totaal 55,1 procent minder auto’s verkocht in Nederland ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit heeft de Europese branchevereniging ACEA vrijdag 17 april 2020 bekend gemaakt. In het gehele eerste kwartaal van 2020 is een terugval genoteerd van meer dan 25 procent.

In de eerste drie maanden van 2020 gingen in Europa 567.308 nieuwe personenwagens op kenteken. In 2019 waren dat er nog ruim 1,64 miljoen. De brancheorganisatie ACEA geeftaan dat de terugval niet als een verassing komt. De terugloop in de verkoop lag in de lijn der verwachting. Een groot deel van de autodealers ging in de tweede helft van de maand maart dicht ten gevolge van de zogenaamde coronamaatregelen. De sluiting was noodzakelijk omdat er sprake was een strenge regelgeving waardoor klantcontact eigenlijk onmogelijk is.

Niet alleen autodealers hebben de deuren moeten sluiten ook horecabedrijven en veel winkels deden de deuren dicht of waren beperkt open. Nu wordt langzamerhand duidelijk wat voor vernietigend effect dit heeft gehad op de economie. Toch is het niet alleen slecht nieuws. Veel mensen stellen namelijk de aanschaf van een auto uit. Daardoor kan na de coronacrisis wel een stijging plaatsvinden in de autoverkoop.