In februari 2021 pas versoepelingen mogelijk van coronamaatregelen volgens RIVM-baas

De strenge coronamaatregelen die aan het einde van 2020 zijn ingevoerd zullen naar verwachting de komende tijd gehandhaafd blijven. Dat is in ieder geval het beeld dat RIVM-baas Jaap van Dissel schept in een interview met het Algemeen Dagblad. Van Dissel staat aan het hoofd van het RIVM en denkt dat in februari pas versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zullen zijn. Het RIVM geeft aan dat in januari 2021 gestart zal worden met het vaccineren van een deel van de bevolking. Een tweede dosis zou volgen Van Dissen in februari 2021 volgen.

Versoepelingen alleen voor mensen met inenting?

De RIVM baas geeft aan dat versoepeling van de maatregelen mogelijk moet zijn voor de groepen die zijn ingeënt. Dat maakt duidelijk welke de koers de overheid wil gaan varen met het vaccinatieprogramma. Het lijkt er op dat inenten geen keuze meer is maar een verplichting. Dat is zorgwekkend. Als men niet is ingeënt zou men langer te maken krijgen met lockdown maatregelen. Een citaat van de RIVM baas luid als volgt: “We gaan vaccineren in januari, een tweede dosis volgt dan medio februari. Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk voor de groepen die ingeënt zijn.”

Dreigement

Daar volgde hij in het interview meteen met een verkapt dreigement over een nieuwe harde lockdown. “Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown”. Het lijkt er op dat vaccineren door de overheid wordt beschouwd als de enige mogelijkheid om een nieuwe lockdown te voorkomen. Deze dwingende houding lijkt steeds sterker naar voren te komen vanuit de overheid en dat is zorgwekkend. De druk en controle op de bevolking neemt toe. De verspreiding van het virus komt vooral naar voren uit het aantal positieve testen.

Democratie

Dit wordt in het nieuws benadrukt. Toch lijkt de druk en problematiek in ziekenhuizen in Nederland lang niet zo groot te zijn als aan het begin van de coronacrisis in Nederland. De overheid benadrukt de angst en geeft aan dat er maar 1 oplossing is. Dat is vreemd want eerder werd nog aangegeven dat de anderhalve meter afspraak een belangrijke bijdrage zou leveren aan het voorkomen van een coronabesmetting. Daarna werden mondkapjes en andere maatregelen doorgevoerd. Het komende jaar start men met vaccinaties en daarna wellicht het uitsluiten van mensen die geen vaccinatie willen. Mensen die weigeren een vaccin te nemen of hier kritisch op zijn krijgen het de komende tijd steeds zwaarder. Gelukkig leven we in vrijheid in een democratie, of toch niet?