Nederlandse bedrijven kochten in de eerste drie maanden van 2023 aanzienlijk meer bestelbussen en trucks. Er werden in die periode ongeveer 20 procent meer nieuwe bedrijfswagens geregistreerd dan een jaar eerder. De stijging in de verkoop van bestelbussen en trucks heeft onder andere te maken met het feit dat deze voertuigen sneller geleverd kunnen worden. De onderdelen van voertuigen kunnen gemakkelijker geleverd worden. Zo zijn de leveringsproblemen voorbij omdat de chiptekorten zijn opgelost
In 2022 werden in het eerste kwartaal 16.021 verkochte voertuigen geregistreerd. In de eerste drie maanden van 2023 werden in totaal 19.298 verkochte busjes geregistreerd. Deze aanzienlijke stijging maakt duidelijk dat er veel meer busjes zijn verkocht maar ook vrachtwagens werden meer verkocht. Er werden in totaal 4.533 nieuwe vrachtwagens geregistreerd. Dit is een toename van 19 procent. De verkoopcijfers werden bekend gemaakt door de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Niet alleen in Nederland werden meer voertuigen gekocht door bedrijven. Andere landen hadden ook te maken met een groei op dit gebied.
Zo hadden Duitsland, Italië en Spanje ook een verkoopgroei in kwartaal 1 van 2023. In 2022 was er nog sprake van een daling van 15 procent in de verkoop van bedrijfswagens. Toen was er echter nog sprake van tekorten aan onderdelen. Met name de tekorten aan computerchips vormden een groot probleem. Computerchips zijn namelijk van belang voor de boordcomputers van auto’s maar ook voor de bouw van computergestuurde machines. Ook de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zorgde voor tekorten. Inmiddels zijn er oplossingen gevonden voor deze tekorten en kan de productie van machines en voertuigen weer in volle gang plaatsvinden. Dat is ook te merken aan de vraag naar personeel. Er is veel meer vraag naar technisch personeel en productiepersoneel.