In eerste helft 2018 hebben beleggers 3 miljard geïnvesteerd in Nederlands vastgoed

Vastgoed blijkt een populair beleggingsproduct in 2018. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben beleggers gezamenlijk ongeveer drie miljard euro besteed aan vastgoed in Nederland. Dit komt naar voren uit onderzoek van Colliers. De vastgoedadviseur geeft aan dat dit bedrag het hoogste bedrag is dat er ooit werd besteed aan vastgoed in Nederland.

Volgens Colliers is het investeren in vastgoed interessant geworden voor veel beleggers. Met name de investering in vrijesectorhuurwoningen zijn een populair. Dit komt onder andere door de krapte op de woningmarkt. Daarnaast is er sprake van constante huurinkomsten. De lage hypotheekrente zorgt er voor dat het niet veel geld kost om een investering te krijgen van een bank of andere financiële instelling om de eventuele hypotheek te bekostigen. Bovendien stijgen de huurprijzen van huurwoningen. De overheid merkt de ontwikkeling in de vastgoedsector ook en heeft besloten om meer woningen te laten bouwen. Er wordt meer ruimte gemaakt voor huurwoningen alleen zijn veel van deze nieuwbouwprojecten opgestart in samenwerking met woningbouwcorporaties. Er zijn naast woningbouwcorporaties steeds meer investeerders die er voor kiezen om te investeren in Nederlands vastgoed. Dat is ook naar voren gekomen uit een onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.

Tot de investeerders behoren ook durfkapitalisten uit het buitenland. Deze investeerders zien woningen als interessante beleggingsmarkt. Op dit moment loopt het rendement op woningen op tot ongeveer 3,5 procent. De spaarrente is echter heel laag. De meeste banken hebben een spaarrenten van onder 1 procent. Daardoor levert kapitaal op de bankrekening nauwelijks wat op. Als men de vermogensbelasting meeneemt in de rendementsberekening dan is kapitaal op de bank geen goede investering. Het investeren in woningen en utiliteit kan dan effectiever zijn. Daarbij moet men echter wel rekening houden met het feit dat er onderhoud gepleegd moet worden aan de gebouwen en dat er daadwerkelijk ook huurders moeten worden gevonden die kapitaalkrachtig zijn om de huur te betalen.