In december 2014 is de Nederlandse industriesector gegroeid

De industrie maakte in 2014 een behoorlijke groei door. December 2014 was de twintigste maand dat de Nederlandse industrie is gegroeid. De groei was in december minder sterk dan de maand daarvoor. Vrijdag 2 december 2015 werden de cijfers van de industrie bekend gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De NEVI hanteert een inkoopmanagersindex. Hierin wordt de bedrijvigheid weerspiegelt. De inkoopmanagersindex zakte in de maand december van 54,6 naar 53,5. Een stand boven 50 in deze index duidt op groei en een stand daaronder op krimp.

Volgens de NEVI wijst de graadmeter nog steeds op een grote groei in de industrie. Met name in de export namen de orders in december 2014 behoorlijk toe. Sinds februari 2014 was de omvang van die bestellingen niet zo hoog geweest. Verder nam ook de werkgelegenheid in de industriesector toe. Deze toename was zelfs zo hoog dat het aantal banen tot het hoogste tempo versnelde ten opzichte van de dertien maanden daarvoor.

Reactie van Technisch Werken
Er zijn maar weinig sectoren die de afgelopen 20 maanden te maken hebben gehad met een behoorlijke groei. Daarnaast zijn er weinig sectoren die zo’n grote opleving van de werkgelegenheid hebben doorgemaakt als de industrie. Dat is goed nieuws. De lage olieprijzen vormen ook een belangrijke factor voor deze sector. Sommige bedrijven in de industrie produceren producten die gemaakt zijn van aardolie of aardgas. De meeste sectoren zijn met betrekking tot de energielevering of energieverbruik verbonden aan de lage prijs voor fossiele brandstoffen. Een lage olieprijs is voor deze sectoren gunstig omdat daarmee de energieprijzen omlaag kunnen. Doordat de olieprijzen laag zijn kan het rendement van bedrijven in de industrie worden vergroot, behalve bij bedrijven in de industrie die hun geld verdienen met de handel in olie.