In 2022 zijn in Nederland ongeveer 32.000 houtkachels en pelletkachels verkocht

In het afgelopen jaar zijn er in Nederland ongeveer 32.000 houtkachels en pelletkachels verkocht. Dit aantal ligt ongeveer tienduizend hoger dan in 2021. Dit staat in een artikel dat nieuwswebsite NU.nl heeft gepubliceerd. De nieuwswebsite heeft hiervoor gebruik gemaakt van cijfers die NU.nl bij brancheorganisatie Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NKH) heeft opgevraagd.

Pelletkachels

Volgens het artikel is met name de verkoop van pelletkachels afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Dat kwam met name door de hoge aardgasprijs. Door de stijging van de aardgasprijs was de aanschaf van een houtkachel of pelletkachel vrij snel weer terugverdient. Daardoor lijkt hout en houtpellets voor veel mensen een interessante vervanger voor het dure aardgas. Volgens directeur Gert Kooij van de NKH is de verkoop van pelletkachels het afgelopen jaar verdubbeld.

Houtkachels en inbouwhaarden

Ook de verkoop van inbouwhaarden en inzethaarden viel 30 procent hoger uit. Van vrijstaande houtkachels werd ongeveer 12 procent meer verkocht. Directeur Gert Kooij geeft aan dat het bij de helft van de aanschafgevallen gaat om het vervangen van een ouder verwarmingstoestel. Die toestellen zouden aan vervanging toe kunnen zijn op het moment dan men besluit deze weer te gebruiken. Niet alleen pelletkachels en houtkachels werden meer verkocht. De verkoop van petroleumkachels ging in 2022 ook omhoog.