In 2021 zijn honderden kantoren omgebouwd tot woningen

De afgelopen jaren heeft men in Nederland naar verschillende oplossingen gezocht op de woningnood op te lossen. Met name in drukke en dichtbevolkte steden heeft men creatieve oplossingen ingevoerd om het aanbod aan woningen te laten toenemen. In 2021 zijn er in Nederland ongeveer 4.100 nieuwe woningen ontstaan vanwege het ombouwen van kantoren. In totaal zouden honderden kantoren in Nederland zijn omgebouwd. In heel 2020 werden ongeveer 13 procent minder woningen gecreëerd door kantoren om te bouwen.

Dat betekent dat er in 2021 sprake was van een behoorlijke toename. Dit kwam vrijdag 4 november 2022 naar voren uit cijfers die zijn gepubliceerd door het centraal bureau voor de statistiek. Het statistiekbureau CBS brengt in kaart hoeveel voormalige kantoren en andere utiliteitscomplexen zoals scholen, winkels of industriële gebouwen worden omgebouwd tot woningen. Dat zijn dus ook andere type gebouwen dan alleen kantoren. Als men alle gebouwen bekijkt die zijn omgebouwd in heel 2021 dan zijn daaruit 9.500 woningen ontstaan. In 2020 waren dat er nog 10.215. Er is dus sprake van een afname op dit gebied.

In totaal werden in de afgelopen zeven jaar 76.000 nieuwe woningen gerealiseerd in leegstaande kantoren of winkels. In sommige gevallen zou echter maar een deel van een gebouw zijn omgebouwd tot woning. Over het algemeen zijn de woonruimtes die ontstaan door de verbouwing vrij klein. Het zou gaan om woningen die dikwijls minder dan 70 vierkante meter zijn. Daarnaast zijn de gebouwen vaak vrij oud. Ongeveer 55 procent is oorspronkelijk gebouwd voor 1945.