In 2020 zijn ruim 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland ruim 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit bericht werd donderdag 28 januari 2021 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bericht werd bekend gemaakt op basis van voorlopige cijfers. De overheid heeft als doelstelling gesteld dat er in totaal 75.000 woningen gebouwd moesten worden. Dit aantal werd het afgelopen jaar echter niet behaald. Ook als men kijkt naar de zogenaamde getransformeerde woningen zijn er in Nederland geen 75.000 nieuwe huizen bijgekomen op de woningmarkt. Het CBS geeft aan dat het gaat om voorlopige cijfers. Vermoedelijk zullen de definitieve cijfers hoger uitvallen.

Doelstelling kabinet in de woningbouw

Het demissionaire kabinet heeft zichzelf tot doel gesteld om in de jaren tussen 2018 en 2021 jaarlijks 75.000 nieuwe woningen toe te voegen aan de markt. Dit aantal wordt echter net niet gehaald. In de jaren 2018 en 2019 werden de doelstellingen voor de bouw van nieuwbouwwoningen echter wel gehaald. Op dit moment is er nog steeds sprake van een tekort aan woningen in Nederland. In ons land zijn net geen 8 miljoen woningen aanwezig. Dat is ten opzichte van de vraag te weinig. Dat zorgt er voor dat beschikbare koopwoningen op de markt vaak hoog geprijsd zijn. Voor veel mensen op de woningmarkt zijn woningen onbetaalbaar geworden. Daarom moet het woningaanbod meer in balans worden gebracht met de vraag.

Woningbouw in heel Nederland

Het tekort aan woningen is in het grootste deel van Nederland aanwezig. Toch worden niet overal evenveel woningen gebouwd. Met name in Zuid-Holland werden afgelopen jaar absoluut gezien de meeste woningen gebouwd. Daar nam het aantal nieuwe woningen toe met ruim vijftienduizend. Noord-Holland en Noord-Brabant kwamen op de tweede plek met elk ruim tienduizend nieuwe woningen. Relatief gezien groeide het aanbod aan woningen in Flevoland het hardst, met 1,5 procent. Ook in de provincies Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland ging de toename in het aantal nieuwe woningen aanzienlijk omhoog. De groei in het woningaanbod kwam daar uit boven het landelijk gemiddelde. In Limburg lag de toename in het aantal woningen juist onder het gemiddelde.