In 2019 kan het geïnstalleerde vermogen van zonnepanelen 2 gigawatt groeien

In 2018 is het aantal zonnepanelen met maar liefst 4,6 miljoen exemplaren gegroeid in Nederland. Dit is onderzocht door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Op woensdag 30 januari 2019 werden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt. Volgens de directeur zal het vermogen dat opgewekt wordt door zonnepanelen ook in 2019 gaan toenemen. In dit jaar zullen namelijk nog meer zonnepanelen worden geplaatst. “Ik denk dat we dit jaar over de 2 gigawatt gaan komen” zegt directeur Heynen van Dutch New Energy Research. De groei gaat doorzetten volgens hem. Er zullen de komende jaren een miljoen huizen worden bijgebouwd die grotendeels voorzien zijn van zonnepanelen. Er worden namelijk steeds meer duurzame woningen worden gebouwd die voor een groot deel of volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.

Nulwoningen, passiefhuizen en balanswoningen worden steeds vaker gebouwd als duurzaam alternatief voor de gangbare woningen die worden gebouwd. Zonnepanelen zullen ook steeds vaker op daken worden geplaatst nu de daken asbestvrij moeten worden gemaakt komen veel bedrijven voor de keuze te staan wat ze op de nieuwe daken willen aanbrengen voor dakbedekking. Er zijn al plannen genoemd waarin op grote schaal asbestdaken vervangen gaan worden voor daken met zonnepanelen. Op die manier wordt niet alleen het asbest door deskundige asbestsaneerders verwijderd en gebouwen asbestvrij maar ook kan het vermogen dat opgewekt wordt door zonnepanelen aanzienlijk toenemen in Nederland. Dan kan het vermogen van zonnepanelen in Nederland gemakkelijk met 2 gigawatt groeien.

Afgelopen dinsdag kwam naar buiten dat de stimuleringsregeling voor zonnepanelen voor kleine verbruikers langer zal worden toegepast in Nederland. Deze maatregel wordt ook wel de salderingsregeling genoemd en blijft een jaar langer van kracht blijft. Eerder wilde het kabinet nog de salderingsregeling versoberen. Het blijkt echter moeilijk om een eenvoudige sobere variant hiervoor te bedenken en te implementeren. Daarom blijft de huidige salderingsregeling nog van kracht de komende tijd.