In 2019 is 40 procent meer hernieuwbare energie geleverd aan vervoersector in Nederland

Steeds meer voertuigen in Nederland rijden op alternatieve energiebronnen. In 2019 is de leverering van hernieuwbare energiebronnen aan de Nederlandse vervoerssector met 40 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Deze stijging zorgt er voor dat Nederland zelfs voor op schema ligt als het gaat om het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Dat heeft de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) afgelopen maandag in een rapport geschreven.

Hernieuwbare energie

Nederlands energieleveranciers leverden in 2019 ongeveer 58 miljoen gigajoule hernieuwbare energie aan de vervoerssector. Dit aantal lag een jaar eerder nog op 42 miljoen gigajoule. Het aandeel hernieuwbare energie is in de voervoerssector opgelopen tot 12,7 procent. Dit percentage ligt net boven de Europese norm op dit gebied want die is op 12,5 procent gesteld. Fossiele brandstoffen worden steeds vaker vervangen door andere brandstoffen. Zelfs afvalstoffen worden daarbij vaak aangewend.

Frituurvet als brandstof

Er worden steeds minder voedselgewassen gebruikt voor brandstof omdat het gebruik van voedsel voor autobrandstof niet goed uit te leggen is in een wereld waar op sommige plekken voedseltekorten heersen. Het aandeel afvalstoffen dat gebruikt wordt als brandstof lag in 2019 ook hoger aldus het rapport. Dat is overigens wel het eerste jaar waarin dit is gebeurd. De meeste biobrandstof wordt van afvalstoffen gemaakt. een veelgebruikte basis hiervoor is frituurvet. Ruim 60 procent van de geleverde biobrandstof aan de Nederlandse vervoerssector komt daar inmiddels uit oud frituurvet. Daarom is het belangrijk dat frituurvet op de juiste manier wordt ingeleverd.