In 2018 worden meer auto’s verkocht in Nederland?

Branchevereniging BOVAG en de RAI Vereniging hebben gegevens bekend gemaakt over de autoverkoop in 2017 en de verwachte autoverkoop van 2018. Uit deze gegevens komt naar voren dat het goed is gegaan met de autoverkoop in 2017. Dat jaar zijn er namelijk 8,4 procent meer auto’s verkocht dan in 2016. Voor 2018 verwachten de brancheverenigingen een verdere groei in de verkoop van auto’s. Dit jaar zal de autoverkoop uitkomen op ongeveer 430.000 auto’s volgens de schatting van de brancheverenigingen.

Onderzoeksbureau Aumacon
Onderzoeksbureau Aumacon is nog positiever en denkt dat er zelfs 445.000 voertuigen verkocht zullen worden. Dit zijn mooie vooruitzichten maar de enorme verkoopaantal van 1999 zullen niet snel meer terugkomen in de autobranche. In 1999 werden namelijk 600.000 auto’s verkocht in Nederland.

Elektrische auto’s worden populairder
De populariteit van elektrische auto’s zal de komende jaren toenemen. Dit is onder andere het gevolg van de energietransitie die plaatsvind in de voertuigentechniek. Auto’s die rijden op fossiele brandstoffen worden steeds vaker ingeruild op automodellen die volledig elektrisch zijn aangedreven. Deze energietransitie in de voertuigentechniek heeft een effect op de keuze van bedrijven met betrekking tot hun wagenpark. De fiscale stimulering van schonere zakelijke auto’s is volgens het onderzoeksbureau uitgewerkt. Op dit moment vallen alleen volledig elektrisch aangedreven voertuigen onder een lager bijtellingsregime. Moderne auto’s zijn betrouwbaar en zuiniger dan verouderde auto’s die zwaarder zijn en een verbrandingsmotor hebben voor fossiele brandstoffen zoals diesel, benzine en gas. De energietransitie wordt daarom niet alleen op het gebied van milieu maar ook financieel aantrekkelijk.

Aumacon verwacht dat de  verkoop van volledig elektrische auto’s zal toenemen tot 13.000 komend jaar. Als dit verkoopaantal behaald zou worden is ongeveer drie procent van de totale autoverkopen een autoverkoop van een elektrische auto. In 2016 werden nog 7000 elektrische voertuigen verkocht. Dit komt overeen met 1,5 procent van de autoverkopen. De best verkochte elektrische auto was een Tesla in 2017.